Odjavljena epidemija gripa u Braničevskom okrugu (VIDEO)

Zavod za javno zdravlje Požarevac, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, odjavio je epidemiju gripa u Braničevskom okrugu.

Aktivnim epidemiološkim istraživanjem i laboratorijskim ispitivanjem briseva kod obolelih pacijenata na teritoriji Braničevskog okruga, krajem decembra kod velikog broja pacijenata potvrđeno je prisustvo virusa gripa A (sezonski AH3) i 28.12.2016. proglašena je epidemija gripa.

Do sada je virus influence tipa AH3 potvrđen kod 12 osoba iz Braničevskog okruga, gde i dalje dominiraju respiratorna oboljenja.

„U petoj izveštajnoj nedelji zabeležen je pad broja obolelih, tako da je na teritoriji Braničevskog okruga prijavljeno 212 lica. U odnosu na prethodni period to je smanjenje za 112 slučajeva oboljevanja“ istakla je dr Vera Joković Kostić iz ZZJZ Požarevac.

Dr Joković Kostić savetuje vitaminsku ishranu, održavanje lične higijene, redovno provetravanje prostorija i boravak na svežem vazduhu.

Opšte mere prevencije su najefikasnije mere prevencije i suzbijanja gripa izazvanog virusom influence, a tu spadaju:
• držanje odstojanja od najmanje 1 m od drugih osoba,
• higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom),
• higijena ruku i
• provetravanje prostorija.

Osobama sa blagim oblikom bolesti se preporučuje izolacija i nega kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata.

Simptomatska terapija podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene telesne temperature), a upotreba antivirusnih lekova i antibiotika sprovodi se samo po preporuci lekara.
Osobe koje neguju obolele od gripa izazvanog virusom influence treba da peru ruke nakon svakog kontakta sa njima.
U slučaju da dođe do pogoršanja simptoma konsultovti izabranog lekara.

Sedam (7) dana nakon pojave simptoma obolele osobe nisu više zarazne za svoju okolinu.
Najbolja preventivna mera je vakcina protiv gripa.

TPKNEWS/M.L

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker