ZA SVAKU POHVALU: Zalutalu i iznemoglu banatsku srnu spasli sa zaleđenog jezera (FOTO/VIDEO)

Srna je do zaleđenog jezera došla da pije vodu i, budući da nije mogla da se vrati jer je isuviše klizavo za nju, ostala je zatočena nasred jezera.

Junak svih lokalnih priča u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde Marko Protić (31) zaslužio je poštovanje prijatelja i komšija jer je sa zaleđenog jezera Laguna spasio srnu koja je zalutala i nepomično ležala na ledu. On ju je u naručju preneo na obližnje oranice i pustio u prirodno stanište.

– Svakodnevno obilazim jezero i kada sam tamo otišao juče pre podne, video sam kako na sredini zaleđene površine nepomično leži srna. Bila je na suprotnoj strani od restorana i ležala je pored prskalica za vodu. Verovatno je prišla kako bi se napila vode, ali se okliznula i više nije mogla da ustane. Oprezno sam joj prišao, bila je mirna, nije se pomerala, niti se uplašila jer je već bila iznemogla. Odmah sam pozvao prijatelja Marka Pilipovića, lovca i čuvara lovišta, koji je brzo došao. Uzeo sam srnu u naručje, nije se opirala, ali joj je srce lupalo kao da će svakog trenutka iskočiti. Vrlo je čudan, ali snažan osećaj. Kao da spasavaš čoveka. Odneo sam je do prvih njiva i spustio je da ode. Najpre je napravila nekoliko sporih koraka, a onda srećno odskakutala – priča Marko Protić i dodaje da srna sigurno nije iz susedne Rumunije, već iz velikoselskog lovišta.

Po savetu lovca Marka Pilipovića, srnu nije ni hranio ni pojio, već je pustio u prirodno stanište. Njegov imenjak snimao je čitav događaj, koji su zabeležile i kamere na jezeru Laguna.

– Nisam smeo ništa da joj dajem. Inače, u daljini atara se vide ostale srne, ali nikada nijedna nije bila ovako blizu. Sreća je da sam se juče zatekao na jezeru u pravo vreme jer, da je bio neko od starijih ljudi, ne verujem da bi se uputili na sredinu zaleđene vode – kaže Marko.

On je strastveni ribolovac koji svakodnevno obilazi jezero da bi video kakvo je stanje, jer ni mnogo stariji od njega ne pamte da je ovako dugo voda bila zaleđena. Član je Upravnog odbora Udruženja ribolovaca “Laguna” i sa ostalim kolegama seče led kako bi ribe dobile dovoljno kiseonika i preživele nezapamćeno lednu zimu na severu Banata.

– Svako ko me poznaje zna da srnu nikada ne bih ubio. Jednostavno to ne bih mogao. Žao mi je samo što je nisu videla moja deca, ali nisam mogao da ih zovem, jer smo želeli da je što pre pustimo da ode i da se snađe u svom prirodnom okruženju – iskren je Marko Protić koji je zbog gesta preko noći postao heroj naselja.

TPKNEWS/Rada Šegrt

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker