JEZERA SA BESPREKORNOM ČISTOM VODOM: Požarevljani spas od vrućina traže na jezerima pored Morave (FOTO)

U ove letnje dane kada temperature dostižu i do 40 stepeni celzijusa požarevljani od vrućine traže spas odlazeći na kupanje na „Srebrno jezero „kod Velikog Gradišta, ili u banju „Ždrelo“, a neki idu i u vikend naselje Vince, gde se kupaju u Dunav.

Najpopularnije jezerce za kupače

Kostolčani i mnogi požarevljani kupaju se na plaži „Topoljar“ izgrađenu na Dunavcu kod Kostolca. Požarevljanima, koji iz razno-raznih razloga ne mogu da idu na te destinacija, jedino ostaje da se rashlade na Gradskom bazenu ili na bazenu u Zabeli, koji je ograničenog kapaciteta. Za ostale željne da se rashlade ostaju alternativna kupališta. To su divlja plaža na Moravi u blizini železničkog mosta i nekoliko jezera nastala kao posledica eksploatacija moravskog šljumka i peska. Upravo, na tim jezerima, popularno nazvanim bagerima, najviše dolaze kupači iz Požarevca, a ima i onih sa strane.

Ljubaznošću administrativne radnice požarevačkog Osnovnog suda Marije Eftimove, koja više od deset godina redovno odlazi na ta jezera, saznali smo karakteristike i prednosti tih, sve posećenijih, kupališta u blizini Požarevca. Marija kaže da se kupala u skoro svim „bagerima“ i ističe besprekorno čistu i toplu vodu.

Marija Eftimov

– Ta jezera nastala su iskopavanjem šljunka i besprekorna čista voda održava se zbog prirodnih, šljunkovitih, filtera. Desetak godina sa svojim društvom išli smo na jezerce, koje smo zbog naših skromnih platežnih mogućnosti, nazvali „dekintos“. Formalni vlasnik tog jezerceta, Rade Čvrga svojim mašinama uredio je priobavlje, pa smo tokom leta svo vreme uživali. Društvo je bilo kao porodica koje je nastavljalo da se i u posle letnjim mesecima da se druži, evocirajući uspomene sa letovanja. Pre dve godine morali smo da napustimo „dekintos” jer su gladske vlasti iz njege crpele pumpom čistu vodu, koji su cevima prosleđivali do vodovodnih bunara na Moravi, kako bi smanjili previsok nivo nitrata u vodi za piće. Ta mera traje i danas, pa smo bili primorani da odem na susedni „bager“ koji je mnogo veći i bliži Moravi, gde smo nastavil da se kupamo i družimo – detaljno nam objašnjava sve u vezi „bagera“ ova atraktivna požarevljanka.

Marija i Miljana

Na tom drugom kupalištu zatičemo desetak kupača, pošto smo došli za vikend, kada je temperatura pala za 15 stepeni. Ni zahlađene nije omelo porodicu Tacić da dođe na svoje omiljeno kupalište. Biljana Tacić kaže da je i ovog dana sa mužem Vladanom i osmogodišnjom ćerkicom Miljanom došla na omeljenu plažu i da je voda super, tako da svi uživaju.

Porodica Tacić

– Voda je predivna. Čista i topla. Ćerkica se svo vreme brčka i pliva, a mi stariji malo čitamo, malo se sunčamo i plivamo. Jeste da je plaža neuređena ali i ovakva ima svoje draži. Do pre nekoliko dana, kada su temperature bile veoma visoke, bilo je nekoliko stotina kupača, tako da nije bilo mesta gde peškir da se stavi, niti da se parkiraju novopristigli automobili sa kupačima željnih da se rashlade, kaže Biljana. Njen muž Vladan rekao nam je da bi ovde bilo mnogo bolje kada bi lokalne vlasti malo uložili u uređenje „bagera“.

– Lokalna samouprava trebalo bi malo da sredi jezero u smisli da raskrči prilaze, uredi priobavlje, postavi nekoliko tuševa i kabina, kao da se omogući da neko od ugostitelja ponudi kupačima svoje usluge. To ne bi mnogo koštalo, a bilo bi kupačima puno bolje i dolazili bi ljudi i sa strane – kaže Vladimir. Njegova ćerkica Miljana priča da je ovde sve super ali da bi volela da se postavi daska, kako bi skakala u vodu. Jedan par u vodi se zabavljao imitirajući igru bez granice. Devojka koja se presravila kao „Plavi anđeo“ rekla je da uživa u igri u kojoj hoće da udavi svog partnera, koga je nazvala“Dalton“.

– Super se zabavljamo u toploj i čistoj vodi. Mislim da bi trebalo sam prostor prilikom ulaska u vodu da se uredi, kako se ne bi odmah ulazilo u dubinu – priča „Plavi anđeo“ dok jednom rukom davi partnera. Ona je još rekla da bi trebao da se angažuje spasilac, po mogućnosti da je zgodan, da spašava, eventualne davljenike. Njen partner Dalton složio se sa njom ali bi voleo da pored spasioca bude i spasiteljka.

Zajedničko svima sa kim smo razgovarali je to što su istakli, da ova kupališta iako su „divlja“ da su fenomenalna za kupanje zbog izuzetno čiste i tople vode, i da bi trebalo gradske vlasti da ulože sredstva kako bi se jezera sredila i dodatno privukla kupače.

Na tim kupalištama nije moglo da se kupi neko osveženje, sem na jednom, i to najvećim, koje se nalazi odmah iza motela Jatagan. Vlasnik „Jatagana“ Saša Paunković kaže da kupači često svraćaju u njegov objekat kako bi se okrepili, a ima i onih koji i prenoće, pošto su cene prenoćišta, hrane i pića, više nego pristupačne.

Gazda „Jatagana“ Saša Paunković

– U motel dolaze kupači, pecaroši i mnogi beograđani koji se vraćajući se sa svojih vikendica na Srebrnom Jezeru i Vinaca, svrate kod nas na roštilj ili na pečenje. Kod nas je kilogram jagnjećeg pečenja 1. 500 dinara, a prasećeg 1. 200, a od riba kilogram Šarana i Pastrmke koštaju 1.200 dinara, dok su Som i Smuđ 1.300 dinara i uz njih ide krompir salata. Kilogram roštilja, popularnog mešanog mesa je 700 dinara, a ostali roštilj 800. Kuvana jela su od 180 do 250 dinara, dok su salate oko 150. Sendvič sa pljeskavicom od 200 grama je 150 dinara. Najpopularnije letnje piće pivo ovde košta 100 dinara, koliko treba izdvojiti za popularni „zaječarac“ i beogradsko, dok su lav i jelen 120 dinara. Litar vina je 500 dinara, a špricer 60. Svi sokovi, koka kola, fanta su po 110 dinara, dok je litar mineralne vode „knjaz“ 100 dinara. Kafa i čaj su po 50 dinara. Zaista su cene povoljne, pa stoga ima dosta gostiju – priča vlasnik „Jatagana“i dodaje da prenoćište u motelu košta 1.000, a sa doručkom 1.200 dinara. On je dodao kada bi se u sva ta jezera pored Morave, koja su nastala eksploatacijom šljunka, uložila sredstva da se srede, mogla bi da postanu turistička destinacija, kao što su Belocrkvanjska jezera, koja su na isti način nastala i koja su postala svojevrsna turistička atrakcija.

PECANJE

Ova jezara bogata su ribom svih vrsta. Kada nema kupača zaposednu ih pecaroši gde uživaju u pecanju. Pored bele ribe u jezerima nalazi se još i štuka, šaran, som, manić tolstolobik i amur, kao i ostale vrste riba. U njima su se pecali i kapitalni primerce, kao što je bio šaram od 28 kila, upecan pre nekoliko godina. Kada prođe sezona kupanja pecaroši pecaju štuku. Zapamćena je jedna od 12 kulograma koju je upecao srećni pecaroš iz Požarevca.

Gosti Jatagana

CENOVNIK JELA

Praseće pečenje-kg. 1.200 dinara

Jagnjeće pečenje-kg. 1.500 dinara

Roštilj-mešano meso kg 700 dinara

Ostali roštiljski program kg. 800 dinara

Kuvana jela porcija od 150 d0 250 dinara

Salate od 100-150 dinara

Sendvič sa pljeskavicom od 200 grama 150 dinara

Palačinke porcija 100 dinara

Saša Paunković

CENOVNIK PIĆA

Vinjak, konjak, domaća rakija o,o3 časica 60 dinara

Pivo zaječrsko i beogradsko pola litra 100 dinara

Pivo lav, jelen, zlatorog-120 dinara

Vino belo, crno, crveno litar 500 dinara

Špricer 60 dinara

Koka kola, fanta sprajt, svi sokovo 025-110 dinara

Guerana-120 dinara

Mineralna voda Knjaz litar-100 dinara

Kafa i čaj 50 dinara

PRENOĆIŠTE

Prenonoćište bez doručka 1. 000 dinara

prenoćište sa doručkom 1. 200 dinara

PKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker