SISTEM VIŠE NE FUNKCIONIŠE: Štrajk u poštama širom Srbije ušao u 11. dan, rad obustavljen u više od 50 odsto radnih jedinica

Obustava rada zaposlenih u “Pošti Srbije” ušla je u svoj 11. dan. Dok poštari u protestu ističu da ne odustaju od svojih zahteva, od kojih je najvažniji da se plata poveća za najmanje 30 odsto, vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Zoran Đorđević ih poziva da se vrate na posao i obećava povećanje zarade po učinku za više od 40 odsto.

Foto: Tanjug

Situacija u Pošti kako kažu radnici koji su u obustavi nije se promenila, nego čak i pogoršala. Kako ističu, od četvrtka ujutru ne rade ni zaposleni u glavnom poštanskom centru u Beogradu, zbog čega je čitav sistem i zvanično stao.

Ističu da zaposleni koji su u obustavi rada, počev od 24. oktobra sada trpe veće pritiske i zastrašivanja nego u periodu pre obustave.

– Vd direktor Pošte Zoran Đorđević u medije plasira priču kako je dogovor postignut, kako su se vodili pregovori i kako je sve rešeno, što nije tačno. Od aktuelnog vd direktora ne dobijamo ništa osim obećanja i zahteva za strpljenjem u prethodne dve godine. Zarade su nam praktično na zakonskom minimumu, nama radnicima u tehnologiji, ne prosečne u preduzeću, iako smo javno preduzeće od opšteg značaja za građane Srbije – , saopštili su radnici.

U obustavu rada su ušli zbog izuzetno loše materijalne situacije, nedovoljnog broja radnika u tehnologiji, koja predstavlja osnovu firme, ali i izuzetno loših uslova rada i diskriminacije na svim nivoima.

– Trenutno su stali ranici u Zemunu i glavni poštanski centar u Beogradu. Čak i pošte blizu direkcije preduzeća počinju sa prekidom rada. Više od 70 odsto tehnologije, poštara, kurira, šalterskih radnika i preradnih centara je u totalnoj obustavi rada. Zaposleni se danas po drugi put obraćaju Vladi i predsedniku kojima ponovo skrećemo pažnju na naše zahteve. Ograđujemo se od izjava direktora koji pokušava da plasira priču kako Pošta radi. Iako je više puta naglašeno da niko od zaposlenih ne pregovara sa njim – , rekao je radnik pošte u Novom Sadu.

Radnici svoje zahteve smatraju opravdanim. Povećanje osnovne zarade od minimum 30 odsto, hitan prijem optimalnog broja radnika u tehnologiji, garancije Vlade da će zahtevi biti ispunjeni i poništavanje prethodno donešenih opomena od strane vd direktora, kao i sprečavanja bilo kakvog vida revanšizma nakon završetka obustave.

– Obustava se širi, nema nikakvog pomaka. Ima samo spinova od strane direktora, ali to smo očekivali. Ne izgleda mi realno da će obustava da se završi do kraja nedelje, jer oni ne pokazuju nikakav interes za dogovor. Zaista smo sada spremni da idemo do kraja. Pojedinačnih pritisaka ima, nisu svi upravnici i direktori isti, neki su malo bezobrazniji, misle da će se time umiliti svojim nadređenima. Koliko znam u Čačku su najveći pritisci, tamo su podeljenje suspenzije što je protivno Zakonu o radu. U ostalim mestima su podeljena upozorenja pred otkaz i to ne čak ni svima, opet mimo zakona koji predviđa da se prema svakom postupa isto – rekao je Zoran Popnovakov radnik Pošte u Novom Sadu.

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker