“VUČIĆU POMAGAJ”: Malinari održali protest u Arilju, najavljene blokade otkupnih mesta, hladnjača i saobraćajnica (VIDEO)

Posle protesta upozorenja održanog u subotu u Arilju, ujedinjeni proizvođači “crvenog zlata” iz cele Srbije najavili su da će u petak 23. juna obustaviti berbu i krenuti u blokade otkupnih mesta, hladnjača i saobraćajnica.

Foto: Beba Bojović

Predstavnici 54 udruženja, okupljeni u Asocijaciji “Malinari Srbije”, pozvali su nadležne da do isteka ovog roka “urazume izvoznike i monopoliste” i omoguće otkup novog roda po tržišnoj ceni.

– Uputili smo dopis ministarstvima poljoprivrede, privrede i finansija, trgovine, predsedniku države i carini, apelujući da se izbegne radikalizacija protesta. Za nekoliko dana počeće branje najvećih količina ovogodišnjeg roda, a u slučaju da država dozvoli pljačku, malinu nećemo poklanjati i ona neće završiti u hladnjačama – naglašava Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije. – Od svih lokalnih samouprava, gde se malina gaji, zatražili smo održavanje vanrednih skupštinskih sednica, jer želimo da znamo stavove lokalnih vlasti o pokušaju pljačke njihovih građana.

Na protestu upozorenja u Arilju okupilo seoko 1.000 malinara iz svih udruženja, a podršku poljoprivrednicima dali su i pojedini sindikati, ali i studentske organizacije. Lokalna vlast u svetskoj prestonici “crvenog zlata” takođe je zatražila da se nadležna ministarstva uključe u rešavanje “monopola u otkupu i izvozu maline”. Naveli su i da sadašnja cena od 100 do 120 dinara nije tržišna, već je to “rezultat dogovora monopolista da opljačkaju milione evra na štetu proizvođača”.

NEDIMOVIĆ: PREVIŠE POD ZASADIMA

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će sutra razgovarati sa predstavnicima proizvođača maline. On je naglasio da su površine pod zasadima značajno uvećane i da je došlo do poremećaja na tržištu.

– Ministarstvo ne može da određuje cenu, ali preko inspekcijskih organa i nezavisnih tela može da reaguje na terenu – rekao je Nedimović.

TPKNEWS/Novosti

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker