VLASI NIKADA NISU ZAGOVARALI VLAŠKU REPUBLIKU: Pokret Vlaha Srbije demantuje vlaškog vojvodu Vladimira Ugrinovića

Povodom teksta koji je na našem portalu objavljen 6. novembra pod naslovom „Vlaški da se uči i u Beču: Napokon imamo jedan narod, jezik i pismo – uskoro i Vlašku Republiku?!“, uputio je demantije Generalni sekretar Pokreta Vlaha Srbije Aleksandra Tomić.

Logo

Tomić se u demantu, koji prenosimo u celosti, posebno osvrnuo na deo teksta u kome se poziva Tanjug, što se tiče Ugrinovićeve izjave, tvrdeći da su izneti navodi netačni.

– „Prevashodno je cilj da se okupi što veći broj Vlaha, jer po prvi put u istoriji, pored tradicije, običaja i kulture koje su Vlasi negovali vekovima, sada imaju i svoje škole, pismo i jezik koji je priznat od strane Vlade Republike Srbije, što u bliskoj budućnosti, uz pomoć EU, Vlasi imaju mogućnost da mirnim putem i diplomatijom dobiju svoju državu na teritoriji sadašnje istočne Srbije, Vlašku Republiku”.

U svakom izlaganju, pa i u izjavi za posetu dijaspori u Beču koja nije preneta u ovom tekstu, potenciram „Naša Srbija neguje različitosti. Vlasi su autohtoni narod. Mi smo državljani Srbije, nacionalnost nam je vlaška. Imamo samo jednu maticu Srbiju i iza toga čvrsto stojim”.

Pokret Vlaha Srbije nikada nije zagovarao Vlašku republiku, a ovakve izjave su tendenciozne i mogu da stvore pometnju među vlaškim narodom. Možda je Vlaška republika nečiji nedosanjan san, nama je Srbija jedina i dovoljna.

Samo da napomenem da bi Pokret Vlaha Srbije, kao udruženje građana nastavu na vlaškom sprovodio u vidu kurseva – navedeno je u demantu Generalnog sekretara Pokreta Vlaha Srbije Aleksandra Tomića.

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Ugrinović i Janošević u svemu vide samo svoj interes. Ne bi me iznenadilo da počnu sa stvaranjem uslova da naprave Vlašku Republiku ako u tome vide svoju materijalnu korist

  2. 😀..opet i ponovo SPINOVANJE tzv.,,spoljne opasnosti,, …
    U CILJU ODRŽANJA POTPUNE SAOBRAĆAJNE I MEĐUNARODNO TRANZITNE …
    A TIME I SVAKE DRUGE..
    IZOLACIJE ,
    I TIME I DRŽANJA NEVIDLJIVOG ,
    U MRAKU I BUNARU ,celog ovog sada ,,AFRIČKOG KONGO REGIONA,,
    Istočne Srbije …
    Ovaj put ,,spinovanje,, prvenstveno namenjeno zastrašivanju građana SRPSKE etničke pripadnosti….
    ali zastrašivanju građana VLAŠKE etničke i pripadnosti da ne budu optuženi za neki ,,separatizam,, …i DA SVI ZAJEDNO ĆUTE kao i do sada…
    U tomcelom sada
    ,, AFRIČKOM KONGO REGIONU ,,Istočne Srbije …
    I već viđeno bar jedno 378 puta….
    😀😀😀
    Umesto da čitaju ove nebuloze i spinovanja , možda je bolje da pratioci ovog Portala još jednom pogledaju mape svog najstrožije cenzurisanig TRANSEVROPSKOG
    (Atlantski okean -Crno more)
    ,,KORIDORA ŽIVOTA,,/,,,ZABRANJENOG KORIDORA,,. …koji ih JEDINI VADI IZ TOG MRAKA I BUNARA…😀
    I od Požarevca i Smedereva pa do strateških luka na Crnom moru, Varne i Burgasa u Bugarskoj i Konstance u Rumuniji , sa BEOGRADOM I CELOM ZAPADNOM EVROPOM SPAJA I POVEZUJE VIŠE OD 16 .420.000 EVROPLJANA…😀😀😀
    Da ponovim….više od 16.420. 000 EVROPLJANA.
    Tačka.
    A ko hoće da se drogira sa ovim nebulozama i spinovanjima o ,,Vlaškim republikama,, …. neka nastavi….😉
    I pozdrav iz 🚞

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker