POČEO HAOS NA GRANICAMA: Slovenački carinici vežbaju strogoću! (VIDEO)

Slovenija je na graničnim prelazima s Hrvatskom počela da sprovodi znatno stroži nadzor. Stvaraju se kilometarske kolone, a na Bregani se oko 15 časova očekuje gužva kao u špicu letnje sezone.

Zbog izmena šengenskog zakona kojim se pooštrava kontrola evropskih granica, u petak ujutro se nešto duže čeka na ulazak u Sloveniju iz pravca Hrvatske.

“Carinici pregledaju sve, ne skeniraju samo pasoše, vade sve stvari iz auta. Oko 15 časova očekuju gužvu kao u špicu sezone”, javljaju neki od putnika namernika koji su se zatekli na graničnom prelazu Bregana.

“Zbog današnje primene granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prelaze na svim granicama Evropske unije, uključujući i samih građana EU, putnički promet pojačan je na većini hrvatskih graničnih prelaza uz moguća višesatna čekanja”, poručio je Hrvatski autoklub.

Slovenija je na graničnim prelazima sa Hrvatskom dužna da skenira putne dokumente državljana EU i trećih država radi provere u bazi podataka Šengenskog informacionog sistema (SIS). Cilj strožeg nadzora je sprečavanje nezakonitih aktivnosti i terorizma. Vreme čekanja na ulazak u Sloveniju za autobuse bilo je dva sata, a za ulazak u Hrvatsku 2 sata i 15 minuta. Automobili čekaju na izlasku iz Slovenije sat i 15 minuta, dok se na ulazak u Sloveniju nije čekalo, objavila je slovenska policija.

Veći promet i duže čekanje očekuju idućeg četvrtka i petka, s dolaskom praznika, kad je tranzitni i međunarodni promet veliki. Prošle godine je prema podacima slovenske policije, za Veliki petak na Obrežju/Bregani, granicu prešlo gotovo 70.000 putnika i 20.000 vozila, a godišnje taj prelaz u oba smera koristi više od 14 miliona putnika.

Slovenska policija i prometni servisi savetovali su prethodnih dana da bi trebalo pratiti stanje na graničnim prelazima i vreme čekanja te u slučaju gužvi treba birati manje optrerećene prelaze, međudržavne i malogranične, kao i alternativne putne pravce. To se posebno odnosi na najopterećenije prelaze poput prelaza Bregana/Obrežje, Macelj/Gruškovje i te veće granične prelaze u Istri.

Hrvatski premijer Andrej Planković poručio je u četvrtak putnicima koji ovih dana putuju u inostranstvo ili dolaze u Hrvatsku da budu strpljivi i imaju razumevanja za kontrole na granici koji je tu radi sigurnosti svih građana.

TPKNEWS/24sata.hr/index.hr

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker