Dačić uručio ključeve stanova za izbeglice u Malom Crniću

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je u petak kao predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, u Malom Crniću kod Požarevca svečano uručio šest stanova porodicama izbeglih iz BiH i Hrvatske.

Foto: Beta/MSP

Njegovo ministarstvo je saopštilo da je Dačić istakao da je regionalni stambeni program rezultat uspešne saradnje Srbije i EU kojim se ravnopravno pomaže svima koji su ostali bez svojih domova na prostoru bivše Jugoslavije.

Mnistar je rekao da je Srbija čvrsto opredelenja da nastavi svoj put ka punopravnom članstvu u EU. „Taj put nije uvek lak, ali ulažemo napore da saradnja, kako sa EU, tako i sa državama regiona, bude što uspešnija. Regionalni stambeni program je uspešan primer takve saradnje“, ocenio je Dačić.

Do sada je u okviru tog programa useljeno više od 4.200 porodiica, a predviđeno je da to pravo ostvari više od 7.000.

Regionalni stambeni program se finansira donatorskim sredstvima, većinom Evropske unije, uz veliki broj pojedinačnih zemlja donatora.

Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, dok Komesarijat za izbeglice i migracije sprovodi program u Srbiji. Izbor korisnika sprovodi se u saradnji s lokalnim vlastima, uz nadzor UNHCR i OEBS.

Finansijska sredstva za izgradnju objekta u Malom Crniću obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedila opština Malo Crniće.

Ukupna vrednost radova iznosi 145.920 evra, a bruto površina objekta je 406 kvadratnih metara i svih šest stanova namenjeno je za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima.

– Danas predati stanovi su iz „Potprojekta 5“ ukupne vrednosti 52 miliona evra, od kojih je 38 miliona iz donacije Regionalnog stambenog programa, a nešto više od 13 miliona evra je nacionalna kontribucija – , rekao je Daćić i dodao da je u okviru tog Potprojekta planirano useljenje 1.847 stambenih jedinica u ukupno 25 opština.

Na primopredaji stanova u Malom Crniću su bili Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, Mališa Antonijević, predsednik Opštine, Hans Fridrih Šoder, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Timoti Svet iz Ambasade SAD i drugi zvaničnici.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker