HUMANE MONAHINJE OČAJNE: Država otima crkvene imovine sestrinstva Manastira Svete Petke u Izvoru – Paraćin

Vlada Srbije na čijem čelu je tada bio aktuelni predsednik Aleksandar Vučić, u septembru 2015. godine donela je rešenje kojim se manastiru Sveta Petka u mestu Izvor kod Paraćina oduzima parcela na kojoj se nalazi manastirski izvor vode.

Foto: Manastir Svete Petke Izvorske/Privatna arhiva

Od tada pa do danas, monahinje vode bitku sa opštinskim i republičkim vlastima u pokušaju da sačuvaju izvor vode od kojeg zavise manastir, Dom za osobe sa smetnjama u razvoju i građani Paraćina i Ćuprije. Krajem aprila, našle su se u bezizlaznoj situaciji zbog čega su opštini Paraćin uputilie apel u kojem traže da im se ne oduzima imovina.

Sestrinstvo manastira Svete Petke krajem aprila uputilo je apel opštini Paraćin, Upravi za urbanizam, finansije, skupštinske i opšte poslove i Odeljenju za urbanizam i imovinsko-pravne poslove u okviru opštine, u kom navodi da nema razloga da se oduzima crkveno-manastirsko imanje zbog izvora vode, jer se voda nesmetano eksploatiše već 50-60 godina unazad za dva grada Paraćin i Ćupriju, te se nikome ne uskraćuje njeno korišćenje.

Takođe, Sestrinstvo u apelu objašnjava da je voda neophodna za rad manastira, a pogotovo što se u okviru ove zadužbine nalazi Dom za osobe ometene u razvoju u kom je smešteno oko 85 korisnika.

Foto: Privatna arhiva

„Voda je neophodna za život sestrinstva u manastiru, za život štićenica u domu pri manastiru, za rad vešernice za dom i manastir, za rad prečistača otpadnih voda, za rad manastirske vodenice, za stoku i poljoprivredu, kao i za vernike i turiste koji posećuju manastir“, piše u apelu Sestrinstva.

Na apel se potpisala majka igumanija Marija. Kontaktirali smo manastir Svete Petke kako bismo razgovarali sa njom, ali nam je rečeno da ona nije tu već da je u manastiru Ravanica pošto je sestrinstvo raspoređeno u ta dva manastira. Dok je ona tamo, u manastiru Svete Petke je mati Glikerija koja brine o samom manastiru i o Domu za osobe ometene u razvoju.

Foto: Privatna arhiva

Ona nije mogla zvanično da nam iznese više detalja o problemu, osim informacije da već nekoliko godina unazad postoji „borba oko izvora“.

„Hvala vam što ste nas pozvali i što brinete o nama. Mnogi nas zovu i nude pomoć, čak i advokati iz Beograda. Javila nam se jedna gospođa, kaže da joj je teško što se to nama događa. Ona je pravnik, kaže da je boli da sve to gleda i da mora da se umeša. Zato joj je mati igumanija poslala pismo koje su joj poslali iz opštine, da pogleda žena i vidi o čemu se radi. Međutim, ništa ne znam da vam kažem osim da nam je u sredu stigao dopis iz opštine u kom su naveli da crkvenu imovinu neće dirati i da je naše samo da obezbedimo prolaz do vode“, kaže nam mati Glikerija.

Foto: Privatna arhiva

Sporna parcela na kojoj je izvor vode vodi se u katastru na manastir Sveta Petka. Izvor Nove upućen u dešavanja oko pokušaja otimanja manastirske zemlje, navodi da je opština uvek imala pristup i prolaz do izvora vode te da se građani Ćuprije i Paraćina oduvek nesmetano snabdevaju vodom sa ovog izvora.

Zato, kako kaže, nije jasno zašto se to navodi kao postignuto rešenje jer je ono uvek postojalo.

ŠTA KAŽE OPŠTINA?

Povodom apela i cele priče oko oduzimanja crkvenog imanja sa izvorom vode od strane opštine Paraćin, kontaktirali smo predsednika opštine Vladimira Milićevića koji tvrdi da je ova stvar potpuno rešena u dogovoru sa eparhijom braničevskom, i to onako kako je eparhiji bilo odgovarajuće.

„Ta ekspropijacija je pokrenuta još 2016. godine. Nismo je mi pokrenuli. Mi smo sada izuzeli taj manastirski deo, tako da to ne uzimamo. Poslaću vam sva dokumenta da vidite i sami. Manastirsko zemljište ostaje njima. Sestrinstvo ima i vodu i sve, one samo daju opštini Paraćin trajnu službenost prolaza zato što je to vodoizvorište Ćuprije i Paraćina. I to nikada neće moći da bude privatno vlasništvo“, kazao je Milićević za Nova.rs.

Foto: Privatna arhiva

On je našij redakciji dostavio saglasnost vladike Ignatija u kome SPC daje saglasnost opštini da na parcelama koje je vlast planirala da oduzme, opština može da koristi prolaz do izvora vode.

Istovremeno, kako se vidi iz rešenja koje je doneto 8. 5. 2023. godine (osam godina nakon odluke Vlade da se imovina manastira oduzme) iz eksproprijacije se izuzimaju manastirske parcele na kojima se, između ostalog, nalazi izvor vode.

ŠTA STOJI IZA POKUŠAJA ODUZIMANJA IZVORA VODE

Mnogi su bili zainteresovani za izvor vode koji se nalazi na manastirskoj zemlji. Izvor Nove otkriva šta se dešavalo pre petnaest godina.

„Pre 15 godina je jedan čovek preduzetnik hteo da pravi fabriku od vode ispred našeg doma. Monahinje su im rekle tada: Ljudi, imajte srca. Kako ne gledate nesposobne ljude, nesposobne devojke? One će se uznemiriti i to ne može da bude ispred doma. Monahinje su pisale Ministarstvu, ali niko nije reagovao. Niko ne vidi, ne mari i ne oseća. Tako je bilo tada, tako je i sada posle 15 godina“, navodi naš izvor.

Uz manastir je Dom za osobe sa smetnjama u razvoju, mnogo žena i dece. O njima vode računa monahinje i, kako u apelu navode, bez vode je život u Domu nezamisliv.

Uprkos činjenici da je doveden u pitanje rad doma, vladika eparhije Braničevske Ignjatije se ovim povodom nije javno oglašavao.

(Tpknews.com/Nova)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker