NI PRETKE NE POŠTUJU: Kučevački donosioci odluke o seči stogodišnjih zdravih lipa, dokazali da im ništa sveto nije!

Ni posle deset dana u Kučevu se ne stišava nezadovoljstvo građana posle odluke lokalnih vlasti i blagoslova crkve da se obore stabla lipe u dvorištu porte crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Kučevu.

Crkva sa porton Svetog Vaznesenja u Kučevu

Počinitelji ovog dela ili bolje reći nedela su u ranim jutarnjim satima dok su žitelji Kučeva još uvek spavali po odobrenju Republičkog šumarskog inspektora, ali bez njegovog prisustva, bez odobrenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo i mimo Plana generalne regulacije za opštinu Kučevo, oborili stabla lipe, pod zaštitom države, stara skoro sto godina.

Nije bilo nijednog građana iz Kučeva i okolnih sela koji su proteklih deset dana prolazili pored dvorišta crkve Svetog Vaznesenja da nije zastao, začuđeno pogledao ka dvorištu crkve i prekrstio se uz negodovanje i javno izražavanje žala i nezadovoljstva posle ovakvog vandalizma, dok opštinska vlast tvrdi da su stabla posečena u okviru realizacije projekta “Podizanje novih zasada” i uređenje dečijih igrališta.

Dobro upućeni kažu da je u planu izgradnja sportske teretane na otvorenom ispod koje će biti postavljena gumena podloga. Do tada ostaje nam da vidimo, da li je ovo još jedan dokaz sprege politike i kriminala, bahatosti i hira lokalnog tajkuna koji bukvalno odlučuje o svemu što se dešava u Kučevu. Lokalni političari i građani opštine Kučevo su postali taoci njegove brutalnosti i iživljavanja nad nedužnim građanima opštine Kučevo, krijući se pod velom lažne Srpske napredne stranke, kriminala i politike. Lokalnim moćnicima nije bilo dovoljno što je crkva i crkvena porta pod zaštitom države već su se po ko zna koji put ponovo uzdigli iznad zakona i države, pokazujući svoju silu isto kao kada su nelegalno i nasilno preuzeli vlast u Kučevu.

Idemo redom, Regionalni Zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo je utvrdio uslove čuvanja, održavanja i korišćenja i mere zaštite nepokretnih kulturnih dobara i dobara koja uživaju predhodnu zaštitu za izradu Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Kučevo. Utvrđeni su uslovi čuvanja, održavanja i korišćenja i mere tehničke zaštite za nepokretna kulturna dobra i dobra koja uživaju predhodnu zaštitu.

Crkva Sv. Vaznesenja u Kučevu, utvrđena je za nepokretno kulturno dobro spomenik kulture Odlukom SO Kučevo br. 633-3/82-01 od 04.06.1983. godine. Nepokretno kulturno dobro se nalazi na kat.parc.br.189, 190, 191, 192 KO Kučevo; zaštićena okolina obuhvata katastarsku. Parcelu br.187 i u ulici Maršala Tita (ul.Svetog Save)-severno 188, 198/1- zapadno, 1982/2, 195 i ul. Žike Popovića – južno, 151, 146/7, 146/8, 146/9 – istočno KO Kučevo.

Zakonom o kulturnim dobrima („Sl glasnik RS“ br. 71/94, 52/2011 – dr. Zakoni; 99/2011 – dr. zakon 6/2020 – dr. zakon) definisano je članom 7. da je kulturno dobro i dobro koje uživa prethodnu zaštitu ne sme se oštetiti, uništiti, niti se bez saglasnosti, u skladu s odredbama ovog zakona, može menjati njegov izgled, svojstvo ili namena. Istim zakonom u članu 32. Tačka 2 regulisane su obaveze i odgovornosti sopstvenika da ne sme  da raskopava, ruši, prepravlja, preziđuje, prerađuje ili vrši bilo kakve radove koji mogu narušiti svojstva kulturnog dobra bez utvrđenih uslova i saglasnosti nadležnog organa.

Sečom lipa u porti crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg je učinjena nepovratna šteta, ne samo prema crkvi i vernicima već prema svim građanima opštine Kučevo ali i onima koji dolaze u Kučevo. Ako je postojala potencijalna opasnost po bezbednost građana trebalo je uraditi takozvano prevršavanje stabala (spuštanje krošnje) i odstraniti bolesna stabla ako ih je uopšte i bilo ili pak pokušati njihovo lečenje.

Neki novi klinci vladajuće strukture u Kučevu nisu ni svesni šta čine, dok drugima lipe ništa ne znače s obzirom da ih nisu ni posadili njihovi preci. Donosiocima odluka o seči lipa dokazali su da im nije sveto ni verovanje da je Bogorodica počivala u hladu lipe dok je bežala pred progoniteljima.

Lipe u crkvenoj porti Crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg su bile svedoci vremena, srećnih i nesrećnih događaja, života i smrti, stradanja i uzdizanja, mesto okupljanja građana za vreme vašara, praznika, venčanja i svetkovina. Slušajući pesmu Bijelog dugmeta „Lipe cvatu“ ostaje nam da se sećamo kada su lipe cvetale, a mi stajili ispod njihovih krošnji, udahnuli lep miris njihovg cveta i slušali divnu muziku pčela koje su te cvetove oprašivale. Zaboravljali smo na sve brige i probleme, opuštali dušu i telo bolje nego na bilo kakvoj terapiji, a navečer zaspali poput malog deteta uz miris lipe u našim plućima i muziku pčelica u našim ušima. Lipe su svedoci rađanja novih i kraja starih ljubavi, bila su mesto stvaranja novih prijateljstva, okupljanja majki i očeva sa decom, penzionera, mesto za odmor turista i putnika namernika. Više lipa nema, proći će godine i godine kada će Kučevo ponovo dobiti svoja “pluća” ali će ostati i zapamćeno ko je uništio zadađnje lipe.

Zaključak je da građani i predstavnici građana u lokalnom parlamenta moraju da se aktivnije uključe u praćenju dešavanja u Kučevu i po potrebi spreče ovakve i slične stvari.

(Tpknews.com/prof. dr Dragana Herceg)

PROČITAJ I

7 Komentari

    1. Sve su to dodjoši iz bivših nam republika, taj tajkun cg, velimiko sa kosova, kecko i mika hrvatske nam lijepe,…..i tako, a naši odoše iz njine Srbije u beli svet, onako da ih ne omete. Najgori se prodadoše ovoj kliki, zulum čineće podvorički (janoševi u paru i sl.). Tuga do neba.

  1. Katastrofa, mora narod u Kucevu da se probudi inace im sledi katastrofa, Pek je zagadjen, Kinezi se sire sa svih strana…Kucevo jeste sumovit kraj ali ako se ovako bude radilo, nece im nista pomoci…

  2. Sa ovakvom kriminalnom strankom na vlasti u Kučevu,mi smo osuđeni na propast. E moji Kučevljani kad smo mi dozvolili da nam ovi kroje sudbinu?

  3. Nepismena, bahata, kriminalna vlast u Kučevu.. Nezadovoljstvo naroda je na vrhuncu. Sve sto je na silu, kratkog je veka. Nikada u istoriji Kuceva nije bila ovako napeta situacija. Narod se ne pita za nista. Lokalni tajkun posle postavljanja nasilne vlasti u opstini, sada obilazi Mesne zajednice da bi opet postavio svoje ljude. Sve je ovo tacno. Gradjani opstine Kucevo su taoci izbeglice iz Crne Gore

  4. Mene dusa boli dok ovo citam. Ponasaju se kao da je teritorija opstine Kucevo njihovo privatno vlasnostvo, dvoriste za igru. Umesto da su se pozabavili vaznijim i hitnijim stvarima, kojih ima previse (zagadjenje Peka, putevi, dom zdravlja itd itd) oni ruse crkveno dvoriste sto ne da nije hitno ni vazno, nego je sramno i potpuno bespotrebno to sto uradise!

  5. Zamolio BIH osobu koja je napisao-la ovaj tekst da ga ljubomorno sačuva kako bi naredne generacije mogle da sude počiniocima ovog gnusnog dela i da velikim slovima upišu njihova imena na kapiji crkvenog dvorišta!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker