PO DOKUMENTA I NA IZLOŽBU: Umetnička dela okrasila gradištansku opštinu! (FOTO)

Oko 150 umetnina oplemenile su reprezentativni prostor Opštinske uprave u Velikom Gradištu, dok je deo slika postavljen u zgradi srednje škole i Narodne biblioteke

Građani koji u zgradu opštine Veliko Gradište dođu poslom, ali i razne službene delegacije i zvaničnici, imaju prilike da uživaju u vrednoj umetničkoj postavci koja krasi ovo renesansno zdanje Starog sreskog načelstva, izgrađeno krajem 19. veka.

Umetnička dela koja čine slike i skulpture, opštini su poklanjali domaći i strani, amateri i akademski obrazovani likovni stvaraoci kao što su izuzetni Milan Besarabić, Milutin Perić, Selimir Selaković, Miroslav Pršendić i drugi, učesnici likovnih kolonija i Udruženje likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ iz Požarevca.

Oko 150 umetnina koje su oplemenile ovaj reprezentativni prostor nalazi se u holovima zgrade, svečanoj sali, ali i kancelarijama Opštinske uprave dok je deo slika postavljen u zgradi Srednje škole i Narodne biblioteke. Da se kulturnom nasleđu posvećuje posebna pažnja, dokaz je i samo opštinsko zdanje koje je nedavno kompletno renovirano pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Veliko Gradište, mala oaza umetnika, iznedrilo je 15 akademskih slikara i vajara, a mnogi od njih su ostavili trag u svom mestu. Već dve sezone na Srebrnom jezeru održava se međunarodna likovna kolonija koja okupi i po tridesetak akademskih slikara te izložba “Artefakt“, u organizaciji Narodnog muzeja Veliko Gradište, suorganizatore ULS “Đura Jakšić“ iz Požarevca i udruženje “Focus Europa“ iz Neudrossenfeld-a (Nemačka), a pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište.

(SOVG)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker