NOVO PRAVILO U EU: Koliko novca sme da se prenese preko granice

Novo pravilo je deo strategije Unije u borbi protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma. Osim gotovinske deklaracije, očekuju se i brojne druge promene na tom polju.

U celoj Evropskoj uniji na snagu u četvrtak je stupilo pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 evra ili više u toj valuti ili protivrednosti u drugim valutama, kao i kod drugih sredstava plaćanja kao što su putnički čekovi ili menice, ali i zlato.

U iznosu se ništa nije promenilo, i dalje možete da prenesete do 10.000 evra gotovine, ali ako imate više od toga, od danas morate da popunite deklaraciju o poreklu tog novca.

Iz Komisije navode kako carinici na ulazima u EU imaju pravo da provere putnike, njihov prtljag i sredstvo prevoza. Takođe, imaju pravo da zaplene novac koji nije prijavljen.

Proširiće se definicija gotovine i obuhvataće čekove, kovanice sa zlatom od najmanje 90 odsto, zlatne poluge i slične predmete. Ako carinici opravdano sumnjaju u to da je novac povezan sa kriminalnom aktivnošću, moći će da oduzmu gotovinu iznosa manjeg od 10.000 evra.

Gotovinske deklaracije čuvaće se čak pet godina s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi u Uniju i izlazi iz nje. Novo pravilo Unije već je postalo deo hrvatskog zakonodavnog sistema 7. maja ove godine, kad je i izglasan.

(Tpknews.com/B92)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker