UKIDA SE KOMBI PREVOZ: Kombi prevoznici u utorak protestuju u Beogradu!

Udruženje prevoznika putnika kombijima Srbije održaće u utorak 7. februara protestnu vožnju u Beogradu i zatražiti odlaganje primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, odlučeno je danas na sastanku predstavnika Udruženja.

Oni kažu da im taj propis uskrajuće ustavno pravo na rad i tržišnu konkurenciju, odnosno poslovanje pod jednakim uslovima na tržištu prevoza putnika.

Uz poruku “Mi poštujemo zakone – vi poštujte naše ustavno pravo na rad”, kombi prevoznici traže od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije odlaganje primene tg zakona i njegovo usklađivanje sa propisima i standardima Evropske unije (EU).

Oni upozoravaju da bi, u suprotnom, Srbija mogla rizikovati otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU koja regulišu ovu problematiku.

U protestnoj vožnji članova Udruženja kombi prevoz putnika učestvovaće nekoliko desetina kombija iz cele Srbije, a cilj im je da upozore na niz ozbiljnih posledica koje bi lančano izazvala primena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Udruženje ocenjuje da rigorozne odredbe Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, čija bi primena trebalo da počne 12. februara, narušavaju nekoliko elementarnih ljudskih i ustavnih prava, a istovremeno odudaraju od legislative EU.

Kombi prevoznicima se, uz neargumentovane zamerke da ugrožavaju bezbednosti saobraćaja, uskraćuje pravo na rad, građanima pravo na izbor prevoza i usluga, a striktnom primenom sadašnjih zakonskih rešenja direktnu štetu dugoročno bi trpela i država.

– Nakaradna zakonska rešenja – piše u saopštenju, i – podstiču korupciju i guraju prevoznike u sivu zonu poslovanja – upozoreno je na današnjem na sastanku članova Udruženja kombi prevoz putnika.

Pošto je, po zvaničnim podacima, u Srbiji registrovano 40.000 vozila sa šest do osam sedišta, primenom loših zakonskih rešenja direktno ili posredno bila bi ugrožena egzistencija 80.000 do 100.000 građana koji se izdržavaju prihodima od kombi prevoza.

Štetu bi posredno trpeo i državni budžet smanjenjem davanja kroz poreze, takse i doprinose, naplatu putarina i akciza od prodaje goriva, a posledice bi osetile i auto-dilerske kuće i osiguravajuća društva.

Udruženje kombi prevoznika naglašava da na njihove zahteve za argumentovan razgovor i usklađivanju zakonskih rešenja sa evropskim standardima nisu reagovali nadležni u Ministarstvu saobraćaja, počev od pomoćnika ministra Saše Stojanovića čije smenjivanje Udruženje zahteva.

TPKNEWS/Beta

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker