NOVI UDAR DRŽAVE NA SIROMAŠNE: Ubuduće papreni porez i na kokošinjac, šupe, štale i podrume!

Podrumi, šupe za smeštaj ogreva, bunari, rezervoari, kotlarnice, zgrade za smeštaj životinja, ambari, pa čak i nadstrešnice sa osnovom većom od 10 kvadratnih metara, koje su samostalni objekti, na sve to plaćaće se porez.

Screenshot

To je predviđeno novim izmenama Zakona o porezima na imovinu, čiji nacrt je objavilo Ministarstvo finansija.

Novi porez na imovinu građani će plaćati počev od poreskih rešenja za 2021. godinu, dakle od 2022. Nameti države pogodiće sve građane koji imaju dvorišta, bez obzira na to da li je reč o kokošinjcu, štali ili šupi. To brine sve poljoprivrednike, vikendaše, a da ne spominjemo najsiromašnije građane, koji se izdržavaju od rada na imanju, a nemaju drugih prihoda.

VISINA POREZA ZAVISI OD LOKACIJE

Visina poreza za novouvedenu kategoriju pomoćnih objekata biti utvrđena na osnovu prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u konkretnoj opštini, jer je ovaj namet u nadležnosti lokalnih samouprava. To praktično znači da će porez na podrum, šupu ili kotlarnicu na elitnoj lokaciji u prestonici zavisiti od cene garaža u toj opštini.

Nova kategorija nekretnina koje će se ubuduće oporezovati uvodi se izmenom člana 6 Zakona o porezima na imovinu, u kome se razvrstavaju nepokretnosti radi utvrđivanja osnovice poreza na imovinu. Tako se tačka 8 menja iz dosadašnjih “garaže i garažna mesta” u “garaže i pomoćni objekti”, a pod pomoćnim objektima se podrazumevaju “samostalni objekti koji ne služe za stanovanje ili obavljanje delatnosti”.

ŠTA ĆE SVE BITI POD POREZOM

Ministarstvo navodi nekoliko grupa pomoćnih objekata koji podležu porezu. Prvo, to su pomoćni objekti koji nisu zgrade, a gde spadaju bunari, bazeni, rezervoari, cisterne i slično.

Zatim, pomoćne zgrade – prizemne zgrade i zgrade, čija je podna površina ispod površine zemlje, a koje su u funkciji stambenog, odnosno poslovnog objekta koji je izgrađen na istom zemljištu, dakle – kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva…

Tu su i ekonomski objekti, u skladu sa zakonom kojim se uređuju planiranje i izgradnja, a koji su vrlo široko definisani. Ovde zakon svrstava objekte za gajenje životinja (staje za gajenje konja, štale za gajenje goveda, objekti za gajenje živine, koza, ovaca i svinja, kao i objekti za gajenje golubova, kunića, ukrasne živine i ptica), prateće objekte za gajenje domaćih životinja (ispusti za stoku, betonske piste za odlaganje čvrstog stajnjaka, objekti za skladištenje osoke), objekte za skladištenje stočne hrane (senici, magacini za skladištenje koncentrovane stočne hrane, betonirane silo jame i silo trenčevi), objekte za skladištenje poljoprivrednih proizvoda (ambari, koševi), ribnjake, krečane, ćumurane i druge slične objekte na poljoprivrednom gazdinstvu (objekti za mašine i vozila, pušnice, sušionice i sl.).

Kao posebna vrsta sada se navode i nadstrešnice osnove preko 10 m2 koje su samostalni objekti.

Dakle, ako u svom dvorištu imate šupu u kojoj čuvate alat, bunar, bazen ili zgrade uobičajene u seoskim domaćinstvima za čuvanje životinja, računajte da će vam porez za sledeću godinu biti veći. Takođe, svi koji imaju podrum ili kotlarnicu dobiće uvećana poreska rešenja.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu nalazi se na sajtu Ministarstva i na javnoj raspravi je do 4. novembra.

Porez na imovinu plaća se kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Tako rate padaju uglavnom 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara.

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Dobro neki komentarišu: “Tako nam i treba”! Moj sused, koji spada u siromašnije, kaže na ovu temu juče posle podne: “To mene, uopšte ne interesuje! Ja to ne mogu da promenem! Ja plaćam porez! Nemam vremena za to!” (spušta tel. slušalicu, i ode da uključi TV da ne propusti novo u realitiju zadruga)!!! Mislim: plaćaćeš ti još više, a zbog takvih kao što si ti, plaćaću više i ja. Šta ću. Ja to ne mogu da promenimem!!!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker