U POTRAZI ZA SMISLOM: Tribina u Maloj sali požarevačkog centra za kulturu izazvala veliku pažnju (FOTO)

Ni velike vrućine, ni radni dan, niti početak godišnjih odmora nije omelo požarevljane koje interesuje duhovnost da u sredu uveče do poslednjeg mesta ne napune Malu salu požarevačkog Centra za kulturu.

Razlog takve posećenosti jednog kulturnog sadržaja je bila tribina posvećena temi: “Potraga za smislom“. Prezenteri te univerzalne, a u ovim vremenima, veoma značajne teme bili su profesor psihologije beogradskog univerziteta dr Žarko Trebješanin i autor kultne emisije „Agape“ koja se dugi niz godina prikazuje na TV “Studio B“, novinar Aleksandar Gajšek. Gosti tribine bili su oduševljeni brojem posetilaca, što nije čest slučaj, da neka tribina na zadatu temu ili promocija knjige izazove ovoliku pažnji građana. Inače, ovu izuzetnu tribinu, koja je trajala preko dva sata, omogućila je holding kompanija “Kasper“ čiji je vlasnik požarevljanin, Zoran Milovanović Švaba, kome se Aleksandar pre početka tribine srdačno zahvalio na tome.

Burno pozdravljeni od prisutnih tribinu je uvodnim rečima otvorio profesor Trebjašanin pričajući o značaju teme u savremenom društvu.

– Mada je velika vrućina, a i tema je teška za ove sparne dane, izuzetno mi je drago što ste došli u ovolikom broju, što znači da Vas veoma interesuje pitanje smisla života – počeo je profesor Trebješanin izlaganje i nastavio: „Čovek je jedino stovrenje koje se pita o smislu svog života. U savremenom tehnološki razvijenom, obezduhovljenom i dehumanizovanom društvu mnogi pate od osećanja praznine, osećanja besmisla i depresije. Ukoliko jedan veliki broj ljudi nije u stanju da nađe smisao, onda to nije više samo lični, već i društveni problem.

Nedostatak smisla, kao i gubitak društvenih veza, dovodi do problema usamljenosti, koji je karakterističan posebno za savremeno društvo, koje počiva ne neoliberalnom konceptu, na egoizmu i pohlepi. Hronična usamljenost dovodi do rđavog raspoloženja, osećanja anksioznosti, neadekvatnosti, a sve to pogubno utiče na kardiovaskularni sistem, slabi imunitet i skraćuje život – istakao je Trebješanin, a u daljem izlaganju prisutnima je pričao kako ljudi, često pogrešno, pokušavaju da izađu iz lavirinta usamljenosti i besmisla predajući se alkoholu, drogama, preteranim seksom i uzimanjem hrane, koji im trenutno donosi zadovoljstvo, ali, već sutra dan vraća im se još veća praznina i besmisao. On je publici prezentovao kako pronaći pravi lek za duhovnu prazninu, beznađe i usamljenost.

Trebješanin je na kraju svog izlaganja naveo primer čuvenog doktora psihologije austrijskog Jevreja, Viktora Frankla koji je preživeo holokaust i tri godine u koncetracionim logorima, među kojima i po zlu čuveni Aušvic, zahvaljujući što je i u tim najtežim uslovima verovao u svoj životni smisao. Nakon rata razvio je teoriju da je jedan od životnih pokretača kod čoveka volja za smislom.

Novinar Gajšek se nadovezao na profesoreva izlaganja pričom o sopstvenoj potrazi za smislom, navodeći primere o mističnim iskustvima svojih sagovornika koji su gostovali u njegovoj kultnoj emisija „Agape“ i koje je pretočio u nekoliko knjiga istog naziva. Prvo mistično iskustvo doživeo je početkom devedesetih godina prošlog veka, kada mu je jedne noći, gledajuću u zvezde, kroz glavu ploletela misao da je besmrtan i da nikad neće umreti. Kako kaže to ga je navelo na duboko razmišljanje o smislu postojanja, kao i svom ličnom životnom smislu. Gajšek je naglasio da ga je odlazak na Hilandar definitivno promenio i uputio na novi životni put.

– Te čudesne 1996, kada sam imao 24 godine našao sam se na najvećoj raskrsnici života. U meni se tada pojavila neverovatna žeđ za istinom, pa sam u jednom trenutku pomislio da ću ili poludeti ili ću se promeniti. Tražio sam odgovore i u raznim knjigama, ali ih nisam pronalazio, sve dok nisam dobio poziv da odem na Hilandar. Posle sedam dana, koliko sam proveo tamo, u mom životu više ništa nije bilo isto. Ubrzo posle toga konačno sam osetio da sam na putu koji ima smisao. To iskustvo i mnoga druga koja sam kasnije doživeo uticala su na to da jednog dana pokrenem serijal “Agape”- pričao je popularni novinar kako je krenuo u sopstvenu potragu za smislom. Gajšek je prisutnima ispričao kako se upoznao sa našim akademikom doktorom Vladetom Jerotićem i kako je sa njim uspostavio saradnju. On je publici prezentovao jednu od mnogobrojnih Jerotićevih mudrosti, koje su ostavile na njega dubok utisak. – Mislim da nije postojala tribina ili predavanje da on nije iskoristio da kaže: “Budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi”. To je jedna od najboljih formula za put koji pominjete. Još jedna njegova mudrost koja mi je takođe veoma važna je da je “čovek dat i zadat”. Mi smo dati rođenjem, genetikom, socijalnim okruženjem i tu nemamo šta da menjamo, ali u zadatosti i te kako imamo. To znači da svako od nas ima neko naznačenje, neki savršeni lik koji bi trebalo da ostvari. Važno je da uz Božju pomoć prepoznamo naš talenat koji smo dobili i onda da krenemo da ga razvijamo. Što smo udaljeniji od našeg savršenog lika, to nas više prate depresije, strahovi, osećanja besmisla… Otud i ta krivica koja nas proganja i ona nije loša, jer nas stalno opominje da nismo na dobrom putu – naglasio je Gajšek.

Svoje izlaganje Gajšek je završio porukom prisutnima: „Želim Vam da ostvarite najuzvišenije duhovno stanje, a to je da se volite i budete voljeni“.

Nakon predavanja gosti su dobrih sat vremena razgovarali i odgovarali na pitanja prisutnih. Na kraju Aleksandar Gajšek je potpisivao svoje knjge posetiocima koji si imali neki primerak knjgu „Agape“ i fotografisao sa svojim poklonicima.

Zasigurno je da će ova tribina dugo ostati u sećanjima požarevljana koji su prisustvovali na njoj, i po interesovanju za nju, ali najviša po gostima iz Beograda, prezenterima „Potrage za smislom“.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker