Na Srebrnom jezeru, održana konferencija „Raznolikost kao snaga ruralnih sredina“ (VIDEO)

U utorak, 27. juna, na Srebrnom jezeru održana je konferencija „Raznolikost kao snaga ruralnih sredina“, koju je organizovala Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“, a otvorili su je Gordana Jecić, pomoćnica predsednika opštine Veliko Gradište i Nada Kokot, direktorka Regionalne agencije, kratkim obraćanjem i rečima dobrodošlice.

Cilj događaja bio je predstaviti različite teme iz oblasti ruralnog razvoja, sa posebnim naglaskom na uticaj procesa usaglašavanja sa EU politikama i pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. U tom smislu, Stela Strsoglavec, članica RG za poglavlja 11, 12 i 13 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji govorila je o ključnim promenama koje nas očekuju tokom procesa pridruživanja EU, naglašavajući kako je neophodno promeniti način razmišljanja i komunikacije, unaprediti saradnju i kontinuirano usvajati nova znanja i veštine. Istakla je kako pristupanje EU predstavlja veliku šansu posebno za poljoprivrednike i mlade i žene u ruralnim sredinama i da imamo razloga za realan optimizam.

Ljiljana Simić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, prezentovala je regulatorni okvir i uspešnost programske podrške razvoju poljoprivrede i ruralnom razvoju na lokalnom nivou, kao i aktuelno stanje u oblasti implementacije LEADER pristupa. Posebno je istakla neophodnost učešća šire zajednice u proces dizajniranja mera lokalnih programa podrške, kako bi oni zaista odgovarali na aktuelne potrebe stanovnika ruralnih sredina i proizveli optimalan uticaj.

Branislav Milić, ruralni ekspert na projektu Podrška regionalnom i ruralnom razvoju u Republici Srbiji u svojoj prezentaciji se osvrnuo na položaj mladih u ruralnim sredinama, kao i u politikama ruralnog razvoja na nacionalnom i lokalnom nivou.

Istakao je kako je nacionalna politika donekle senzibilizirana na pitanja i potrebe mladih posebno po uzoru na EU, ali da to najčešće nije slučaj na lokalnom nivou. Takođe, zaključio je da su mladi kreatori i nosioci inovativnosti u ruralnim sredinama i da ih je neophodno uključiti u procese donošenja odluka na lokalnom nivou i podržati ih na odgovarajuće inovativne načine.

Tokom Konferencije predstavljeno je nekoliko primera dobre prakse iz Regiona kad je u pitanju uspešno korišćenje lokalnih resursa i tradicije, saradnja i udruživanje, odnosno lokalni aktivizam, i inovativnost i preduzetništvo.

Jugoslav Škarić je predstavio uspehe Vinarije Despotika iz Vlaškog dola (Smederevska Palanka)

Milica Bainović predstavila je Udruženje „Vunena“ iz Krepoljina (Žagubica)

Jovan Kocmanović predstavio svoju preduzetničku inicijativu „Golubac iz brodića“.

TPKNEWS/RRA “Braničevo-Podunavlje”

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker