NASTAVLJA ŽIVOT: Mladi Miloš u Beču ipak dobio novo srce!

Mladi naučnik Miloš Nikolić, za koga su bile organizovane razne akcije prikupljanja pomoći, dobio je novo srce na klinici u Beču.

milos-nikolic-foto-zorana-jevtic
Miloš Nikolić

“Dragi prijatelji, veliko nam je zadovoljstvo da sa vama podelimo lepu vest da je Milošu izvršena transplantacija srca 27.oktobra 2016. godine na AKH klinici u Beču. On je sada pod jakim sedativima, pored njega je majka i svi su veoma srećni zbog uspešno izvršene intervencije.

Oporavak će zahtevati izvesno vreme i strpljenje svih. Hvala prijateljima, kolegama, udruženju “Daj mi ruku” i svima koji su se odazvali i pomogli kada je bilo najneophodnije! Zahvaljujući vama, život je pobedio! Nadamo se Miloševom brzom oporavku. Dobrodošao nazad!”, objavljeno je na Fejsbuk stranici “Srce za Milošev osmeh”, putem koje se između ostalog, skupljao novac za operaciju.

Mladi naučnik Miloš Nikolić dobio je novo srce u četvrtak, 27. oktobra na AKH klinici u Beču iako su naši stručnjaci u decembru prošle godine tvrdili da transplantacija nije neophodna. Prof. dr Miljko Ristić objašnjava zašto je to tako.

Ono što se događalo u vezi sa zdravstvenim stanjem naučnika Miloša Nikolića prošle godine u decembru okarakterisano je kao “veliki skandal” jer je, kako su mediji objavili pošto je počela akcija prikupljanja novca za njegovu transplantaciju srca u Beču, prof. dr Miljko Ristić, koordinator za transplantaciju pri Ministartvu zdravlja, javno pozvao da se ona obustavi tvrdeći da taj pacijent nije kandidat za transplantaciju srca.

Miljko Ristić / Foto: Marko Metlaš
Miljko Ristić / Foto: Marko Metlaš

“Miloš Nikolić otpušten je sa lečenja Klinike za kardiologiju KCS u decembru prošle godine, a u njegovoj otpusnoj listi, koju je potpisao akademik Petar Seferović, šef te klinike, decidirano je bilo navedeno da na osnovu svih urađenih pregleda Milošu Nikoliću nije indikovana transplantacija srca”, navodi prof. dr Ristić.

– To nisam ja napisao. Potom se sastao konzilijum sastavljen od 15 kardiohirurga i kardiologa koji je isto napisao da Miloš Nikolić, u tom trenutku, nije kandidat za transplantaciju srca. Takođe, kako se podigla “medijska prašina” onda sam uputio mejl profesoru Andreasu Cukermanu iz AKH klinike u Beču, koji je primio na lečenje Miloša, i tražio da mi odgovori da li on ima neko drugo mišljenje na osnovu svojih parametara. Cukerman je odgovorio da dolazi u Beograd na naš stručni skup i da ćemo tada razgovarati. Kada je stigao, pitali smo ga da li je upoznat sa stanjem Miloša Nikolića, da li misli da je on kandidat za transplantaciju srca i da li među nama postoji neko medicinsko neslaganje. Bio je tada kategoričan i rekao je:”Miloš Nikolić nije kandidat za transplantaciju i ne nalazi se ni na jednoj listi za transplantaciju u Austriji”. To je bilo u martu. Naravno, bolest uvek može da se pogorša – objašnjava prof. dr Miljko Ristić dodajući da kardiohirurzi ne mogu preventivno na zahtev porodice i javnosti pacijentima da ugrađuju srca.

screenshot-189
Profesor Cukerman s kolegama iz KCS

Kako je objasnio, odluka o transplataciji donosi se na osnovu brojnih analiza:

– Napravili bismo onda stručne lekarske greške, jer tačno postoje parametri koji ukazuju da li je neko za transplantaciju bilo kog organa u tom času ili nije. Takođe, moraju da se ispune kriterijumi Svetske zdravstvene organizacije da bi neko uopšte mogao da bude stavljen na listu za transplantaciju srca i drugih organa. Cilj je da pacijent živi sa svojim srcem do trenutka kada će dospeti na listu za transplantaciju. Dakle, kategorično tvrdim da Miloš prošle godine u decembru nije bio kandidat za transplantaciju. Medicnsku dokumentaciju pacijenta Nikolića nisam potpisivao ja, već sam kao glavni koordinator za transplantaciju pri Ministartvu zdravlja, preneo odluku naših najboljih stručnjaka u vezi sa stanjem Miloša Nikolića – naveo je on, i dodao da u svakom trenutku dokumentacijom može da potkrepi mišljenja svih stručnjaka u Srbiji, pa i svoje.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker