UDRUŽENI SMO JAČI: U Boru održana 7. sednica Nacionalnog saveta Vlaha Srbije

U ponedeljak 12. oktobra u Boru je održana 7. sednica Nacionalnog saveta Vlaha u Republici Srbiji.

Foto: TPKNEWS

Na samom početku sve prisutne je pozdravio predsednik opštine Bora Aleksandar Milikić sa saradnicima i istakao da je saradnja sa Nacionalnim savetom Vlaha od izuzetnog značaja za grad Bor.

– Zajedno sarađujemo u interesu svih naših sugrađana – , naglasio je Milikić dajući punu podršku daljem radu.

Sednicu je otvorio predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Novica Janošević i predstavio izveštaj o radu u periodu od 1. januara 2020. godine do 30. septembra 2020. godine. Usvojene su odluke o izmeni i dopuni finansijskog plana za 2020. godinu.

Ono što će svakako obradovati naše najmlađe jeste i usvojena odluka za podelu školskog pribora učenicima koji su se u školskoj 2020/2021 godini opredelili da kao izborni predmet pohađaju predmet ”Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture”.

Predsednik Nacionalnog saveta Vlaha u Republici Srbiji Novica Janošević/Foto: TPKNEWS

– Nacionalni savet Vlaha nastoji da promoviše vrednosti Vlaha, njihova prava kao i veću zastupljenost u društvu kao i implementaciju programa na temu obrazovanja i informisanja Vlaha. I pored toga što je trenutna situacija otežala rad Nacionalnog saveta Vlaha zbog trenutne epidemiološke situacije uspevamo da realizujemo veći deo plana, obezbedimo i odgovorimo na sve izazove sa kojima se susreću Vlasi. Pozivam sve naše sugrađane na razumevanje i poštovanje svih mera kriznog štaba – , poručio je predsednik Nacionalnog saveta Vlaha u Republici Srbiji Novica Janošević.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. “Nacionalni savet Vlaha, nastoji da promoviše veću zastupljenost Vlaha u društvu”. Pa zar Vlasi nusu zastupljeni u društvu, u sredinama gde žive? Ko rukovodi u opštinama: Negotin, Kladovo, Žagubica, Bor, Zaječar, Kučevo, Petrovac na Mlavi? Ko radi u tamošnjim državnim firmama? Rade žitelji tih mesta, mahom Vlasi. Ovo je moje nepristrasno mišljenje, zato što potičem iz mešovitog vlaško-srpskog braka. Ovom prilikom bih otvorio jednu temu: Da li su Vlasi i Rumuni jedan narod? Po meni, jesu. Kao što na svim granicama žive nacionalne manjine susednih država (Mađari na granici sa Mađarskom, Bugari na granici sa Bugarskom…), tako i Vlasi (Rumuni), žive na granici sa Rumunijom. U prilog tome ide i činjenica, da se nekada deo Rumunije oko Dunava, zvao Vlaška. Pošto je Dunav bio nepremostiva prirodna granica jednog naroda, jezik kojim govore Vlasi, ostao je u izvornom obliku, nije se menjao i napredovao kao u Rumuniji. Isti je slučaj sa hrvatskim jezikom u Hrvatskoj i u austrijskoj pokrajini Burgenland. Kada Vlah pita drugog da li govori vlaški, kaže:” Šće Rumunješće”? Što bi značilo: “Da li govorite rumunski”? Koje je mišljenje ostalih čitalaca, da li su Vlasi i Rumuni jedan narod?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker