OD DANAS I ZVANIČNO: Srbija pod “korona sankcijama” – izlazak iz zemlje, nemoguća misija

Italija i Bugarska poslednje su u nizu zemalja koje su odlučile da zatvore granicu za naše građane, tako da se iz Srbije za sada bez PCR testa i karantina putuje samo u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Tursku i Španiju.

Screenshot – Nova.rs

Gde vas neće ni pustiti da pređete granicu, a gde vas čeka karantin? Ko traži čak dva negativna PCR testa urađena pet dana pred put, a gde može da se uđe bez testiranja i samoizolacije? Evo trenutnog preseka stanja za one koji ne odustaju od putovanja u inostranstvo.

KROZ BUGARSKU SAMO TRANZIT RADI POVRATKA U SRBIJU

Građanima Srbije privremeno je ograničen ulazak u Bugarsku od 16. do 31. jula, navodi se na sajtu Ambasade Srbije u Sofiji.

Naši ljudi, međutim, i dalje mogu da u tranzitu prođu kroz tu zemlju, i to bez karantina, ukoliko popune izjavu da se neće zadržavati na bugarskoj teritoriji. Na društvenim mrežama dostupan je primerak te izjave, kao i uputstvo kako je popuniti.

POTPUNO ZABRANJEN ULAZAK U ITALIJU

Danas je i Italija zabranila ulazak građanima Srbije. Osim naših, u tu zemlju neće moći da uđu ni građani Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, niti sa Kosova.

Podsetimo da je Italija, jedna od zemalja najteže pogođenih koronavirusom, tokom prošlog vikenda uvela obavezan dvonedeljni karantin za građane Srbije koji uđu u ovu državu, što je najnovijom odlukom dodatno pooštrila u – potpunu zabranu ulaska.

U GRČKU NEMA ULASKA DO KRAJA JULA

Iako je do juče živela nada da će Grčka biti malo blaža sa zahtevima koje stavlja pred srpske turiste, pokazalo se da je ona potpuno bezrazložna. Građani Srbije u Grčku ne mogu da uđu barem do 31. jula, kada bi vlasti te zemlje trebalo ponovo da razmotre da li epidemiološka situacija kod nas dozvoljava ublažavanje restrikcije putovanja.

Svi koji su se zatekli u Grčkoj ovih dana, i dalje mogu da se vrate tranzitno preko Bugarske, iako je i ta zemlja u međuvremenu zatvorila svoju granicu za naše građane.

U HRVATSKU I MAĐARSKU SAMO UZ PCR TEST ILI KARANTIN

“Osobe koje idu u Hrvatsku zbog turističkih ili poslovnih razloga mogu da uđu bez obavezne samoizolacije, uz podnošenje negativnog nalaza PCR nalaza iz brisa nosa i grla na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa do dolaska na granični prelaz), ili uz obvezan 14-dnevni karantin/samoizolaciju u slučaju da nemaju navedeni negativni nalaz PCR testiranja”, objavljeno je prošle subote na zvaničnom portalu hrvatskog ministarstva zdravlja koronavirus.rs, i do sada ta odluka nije menjana.

Što se tiče Mađarske, ona je našu zemlju klasifikovala kao “žutu” u internoj podeli na “crvene”, “žute” i “zelene” zemlje, u odnosu na epidemiološku situaciju. To znači da naši građani mogu da uđu u tu zemlju, ali samo uz karantin od 14 dana ili priložena dva negativna PCR testa, urađena tokom pet dana pred put u Mađarsku, piše “Hungary Today”.

Velika Britanija je prošlog petka skinula Srbiju sa liste zemalja čiji građani ne moraju da idu u karantin po dolasku u Veliku Britaniju – zbog povećanja slučajeva covid-19.

KO JOŠ TRAŽI PCR TEST ILI KARANTIN?

Od prošle nedelje, Severna Makedonija traži da građani Srbije, Crne Gore, BiH i Kosova obavezno moraju da imatju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, izuzev za tranzit ne duži od pet sati.

Takođe, sva lica koja ulaze u Rumuniju iz Srbije, bez obzira na državljanstvo, u obavezi su da poštuju restriktivnu meru 14 dana izolacije u kućnim uslovima.

Nemačka je od 2. jula dozvolila ulazak iz Srbije, ali samo onima koji ispunjavaju precizne kriterijume: na osnovu nacionalne vize u svrhu spajanja porodice supružnika i maloletne dece sa licima koja se već nalaze u Nemačkoj, visokokvalifikovanim licima sa nostrifikovanom diplomom koji mogu dokazati da postoje hitne ekonomske razloge za njihov odlazak u Nemačku, kao i studentima, s tim da su sva lica koja iz Srbije dolaze u Nemačku, dužna da se pridrže kućne izolacije u trajanju od 14 dana, objavila je ambasada Nemačke na svojoj Fejsbuk strani.

POTPUNO ZATVORENE GRANICE ZA GRAĐANE SRBIJE

Austrija je još 1. jula saopštila da, uprkos preporukama Saveta EU o otvaranju granica, ne otvara svoje granice za građane sa Zapadnog Balkana, izuzev za svoje državljane.

Crna Gora odavno drži svoje granice zatvorenim za Srbiju.

Nakon što je 1. jula otvorila svoje granice, Holandija ih je u četvrtak, 8. jula, zatvorila granice za putnike iz Srbije i Crne Gore.

GDE ONDA UOPŠTE MOŽE DA SE PUTUJE?

Albanija za sada ne traži izolaciju niti negativan PCR test, tako da građani Srbije mogu i u Albaniju na more.

Slično, još uvek je otvorena granica sa Bosnom i Hercegovinom, pa građani Srbije mogu i u Neum na more, bez ikakvih ograničenja.

Ako nemate problem da letite avionom usred pandemije, možete otići i u Tursku ili Španiju, koje su takođe otvorene bez ograničenja.

(Tpknews.com/Nova.rs)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker