Tri slučaja ptičjeg gripa u Braničevskom okrugu

U Braničevskom okrugu registrovan je ptičji grip kod dva labuda i jedne divlje guske. Preduzete su mere zaštite koje će trajati do 23. marta. Međutim, meštani Kisiljeva, u kojem je zabeležen poslednji slučaj, ne primenjuju sve mere.

Otkako je selo Kisiljevo kod Velikog Gradišta proglašeno područjem zaraženim ptičjim gripom, Mirko Bogičić svojih 300 golubova drži zatvorene, jer ako se zarazi jedan, morala bi da se izvrši eutanazija na human način sve živine u domaćinstvu.

– Jezero je ispod nas pedeset koraka. Tu su labudovi, divlje patke, guske, svašta tu leti. Ne daj bože, da se nešto desi, to bi bio šok za mene – zabrinut je Mirko Bogičić.

Iako su veterinari obišli sva domaćinstva koja imaju živinu u zaraženom području tri kilometra u poluprečniku i u ugroženom 10 kilometara u poluprečniku od mesta pronađene uginule divlje guske. Pojedini žitelji sela još ne primenjuju mere zaštite.

Ukoliko se mere ne izvršavaju, može biti podnet i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv vlasnika domaćinstva.

Preporuke vlasnicima životinja su da češće izđubravaju i rade dezinfekciju gazdinstava. Zabranjen je promet živine, jaja, priplodnih jaja, jednodnevnih pilića i proizvoda od mesa živine. Osim za gazdinstva koja su pod stalnim nadzorom veterinarske republičke inspekcije.

Milena Živojinović iz Veterinarskog instituta u Požarevcu kaže da je u pitanju virusna zarazna bolest H5-N8 i da virus koji je dijagnostikovan nema zoonozni potencijal, što znači da se za sada smatra patogenim samo za divlje ptice i živinu. Ljudi nisu ugroženi.

Pre nego što je pronađena divlja guska na ulazu u Kisiljevo, pronađen je i po jedan labud u Vincima i Kostolcu. Mere zaštite trajaće do 23. marta.

TPKNEWS/RTS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker