TRI SCENARIJA RASPLETA: Vučić raspisuje i parlamentarne izbore?

Predsednički izbori u Srbiji, koji bi trebalo da se održe u maju sledeće godine, još nisu raspisani, ali su već glavna tema svuda, od vladinih i skupštinskih kuloara do kafana i pijaca!

sah-vucic

Nije isključeno da građani, osim šefa države, biraju i premijera, jer čak dva od tri moguća scenarija predviđaju vanredne parlamentarne izbore!

Premijer Aleksandar Vučić nalazi se pred teškim izborom i kod njega se u ovom momentu nalaze, narodski rečeno, i nož i pogača, a kako će i kada preseći, ostaje da se vidi. On je juče izjavio da će predsednički izbori zapravo biti opredeljivanje za put kojim će Srbija ići u budućnosti.

– Hoćemo li u žabokrečinu i nelegalne privatizacije ili možda u vraćanje u vreme sukoba sa svima? Ne daje se vlast prema simpatijama, prema tome da li je neko nekome sladak, već da li može da kreira budućnost, da li je vredan i odgovoran – rekao je premijer za Televiziju „Prva“.

Kako kaže, ukoliko pobede „oni koji su već pobedili – Janković, Jeremić i Šešelj“, to će imati značajne posledice za budućnost.
Vučić kaže da za njega kohabitacija ne dolazi u obzir.

– To bi značilo da bi Srbija imala predsednika koji bi sedeo dok Vlada radi. On bi svakog dana nešto zvocao, kritikovao one što rade, imao sva prava i nikakve obaveze – objasnio je predsednik Vlade.

Politički analitičar Branko Radun kaže da očekuje da će premijer Aleksandar Vučić prelomiti i kandidovati se na predstojećim predsedničkim izborima.

– Vučić je u pat-poziciji. Premijer ne sme da dozvoli da rizikuje da kandidat kojeg podrže on i Vlada eventualno izgubi na izborima, jer bi tada izgubio autoritet koji ima sada – kaže Radun. Prema njegovim rečima, Tomislav Nikolić ima sve manje šansi da pobedi na izborima i to je ono što zadaje glavobolju Vučiću.

– Sve do sada je bilo realno očekivati da Vučić podrži Nikolića na predsedničkim izborima, ali istraživanja javnog mnjenja govore nam da bi on izgubio u drugom krugu – kaže Radun.

S druge strane, analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je priča o predsedničkim izborima još u magli.

– Sve su to spekulacije. Ipak, mislim da bi u ovom momentu Vučićeva podrška Nikoliću bila najmanje loša i ne bi bila iznenađujuća. Sve je stvar procene premijera. Ukoliko bi odlučio da se kandiduje na predsedničkim izborima, on bi bez problema pobedio, ali onda se otvara pitanje šta posle – zaključuje Dejan Vuk Stanković.

Scenario 1

Vučić podržava kandidaturu Tome Nikolića

Prema ovom scenariju, premijer Vučić i SNS bi pružili podršku aktuelnom šefu države Tomislavu Nikoliću na predsedničkim izborima. U tom slučaju, građani bi u maju izašli samo na predsedničke izbore.

Scenario 2

Vučić se sam kandiduje

Ukoliko premijer Vučić prelomi i kandiduje se na predsedničkim izborima, podneće ostavku, vratiti mandat predsedniku Nikoliću i biće raspisani novi vanredni parlamentarni i gradski izbori, zajedno sa redovnim predsedničkim.

Scenario 3

Podrška Tomi i vanredni izbori

Prema ovom scenariju moguće je da Vučić i SNS podrže Nikolića na predsedničkim izborima, ali da bi mu dali dodatni vetar u leđa raspisuju i vanredne beogradske izbore, a možda čak i parlamentarne.

TPKNEWS/Alo!

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker