ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC: U Parizu izložba o Srbiji u Velikom ratu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, 21. septembra otvara se izložba „Srbija u Velikom ratu 1914-1918“, čiji su autori Istorijski arhiv Požarevca, Vojni arhiv i Vojni muzej Ministarstva odbrane.

Foto: Promo

Izložba se sastoji od 280 istorijskih dokumenata i fotografija i 60 muzejskih predmeta koji prikazuju ratna dešavanja u Srbiji u Prvom svetskom ratu.

Među eksponatima su arhivska dokumenta, fotografije, razglednice, vojne mape, skice, sinoptičke karte, članci iz novina, zastave, uniforme, mačevi i ordenje.

– Izložba daje doprinos kulturi pamćenja, sećanja i trajanja. Spomenik je koji hoda, govori, objašnjava uzvišeni smisao života koji je za srpske junake i heroje prekratko trajao – navodi se u najavi izložbe, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Teme koje izložba obrađuje govore o početku rata, saradnji Srbije i saveznika, obnovi i reorganizaciji vojske Kraljevine Srbije na Krfu, lekarskoj misiji saveznika i lečenju srpske vojske, o Solunskom frontu, heroinama i dobrovoljcima, o oslobađanje Srbije i gubicima njene vojske.

Izložba u Parizu otvara se naredne subote, u 19 sati, i trajaće do 19. oktobra.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close