SUD PRESUDIO: “Selo koje je pobedilo Vučića” kažnjeno uslovno zatvorom

Osmorica članova Saveta Mesne zajednice Lipar u opštini Kula koji su, u skladu sa odlukama donetim na narodnim zborovima, glasali protiv predaje seoskih bunara i vodovodne mreže, proglašeni su krivim za samovlašće i osuđeni uslovno na godinu dana zatvora.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) danas piše da je optužnicu protiv njih podiglo Osnovno javno tužilatvo u Vrbasu pred tamošnjim Osnovnim sudom.

VOICE navodi da takva presuda predstavlja svojevrstan presedan u sudskoj praksi, u kojoj su se za to krivično delo uglavnom teretili građani zbog neovlašćenog priključivanja na struju, vodu ili grejanje.

Osuđeni tvrde da MZ Lipar ima pravo na seoski bunar i vodovodnu mrežu od 1970. godine, kada je vodovodna mreža izgrađena dobrovoljnim prilozima i kreditom koji su vratili meštani i tvrde da ona pripada MZ Lipar.

Pitanje “da li treba seosku infrastrukturu koju su gradili iz svog džepa, predati komunalnom preduzeću da im naplaćuje usluge i zaposli partijske kadrove” bilo je ključno i na izborima za novi Savet Mesne zajednice u julu 2017. godine kada su seoski kandidati dobili ubedljivu podršku protiv liste koalicije na čelu sa SNS-om.

Sa rezultatom 11:0, Lipar je zainteresovao širu javnost kao “selo koje je pobedilo Vučića”.

Protiv presude Osnovnog suda iz Vrbasa koji ih je kaznio uslovnom zatvorskom kaznom od godinu dana, uložili su žalbu Višem sudu u Somboru jer je, tvrde, doneta pod pritiscima i kao takva je politička.

“Svi smo se izjasnili da se ne osećamo krivim, ali tražimo da i Viši sud to potvrdi. U suprotnom će svako drugačije mišljenje i glasanje predstavnika građana biti moguće sudski goniti i kažnjavati”, rekao je za VOICE jedan od osuđenih Dušan Miščević.

„Rat oko vode“ na relaciji MZ Lipar i lokalne vlasti u Kuli vuče korene od 2013. godine kada su se peticijama, protestima, odlukama narodnih zborova Liparčani prvi usprotivili opštinskoj odluci da usluge vodosnabdevanja i sahranjivanja pređu u nadležnost JKP „Komunalac“.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker