“SRBIJA PROTIV NASILJA”: Zašto vlast burno reaguje na današnji najavljeni protest opozicije?

Zbog, kako je objasnila, srušenog sistema, promocije mržnje i nasilja i načina na koji se država nosi sa poslednjim tragedijama, proevropska opozicija traži odgovornost i poziva građane da se danas u 18 časova priključe mirnoj protesnoj šetnji pod nazivom Srbija protiv nasilja. Vlast i provladini tabloidi optužuju opoziciju da politizuje dva nedavna masovna ubistva da bi napala predsednika Aleksandra Vučića.

Od svake sveće upaljene za 17 ubijenih gori pitanje: Dokle smo to kao društvo stigli? Treba da šetamo – protestno, predlaže u svom odgovoru opozicija.

– Ovo je miran protest protiv nasilja koje vlada našom zemljom i razara je, bez bilo kakvih političkih govora. Pozivam sve koji dođu da se ponašaju na takav način i da tišinom pokažemo pijetet prema žrtvama. Mi konstantno pozivamo na smanjenje tenzija i agresije u društvu. Mediji koji propagiraju nasilje i oni čiji je posao bio da to spreče, moraju da snose odgovrnost – , rekla je Marinika Tepić iz SSP.

U pozivu na skup Srbija protiv nasilja, premijerka vidi politizaciju tragedija, naime, Brnabić objašnjava da, kako kaže, masovna ubistva niko nikada nije koristio za politički obračun i napad na vlast.

– Da taj dan iskoristite da to politizujete i da kažete da je za to kriv Aleksandar Vučić i SNS, to je skandalozno, to je ljudski neshvatljivo…i to je nešto što ne doprinosi smanjivanju polarizacije i nasilja u našoj zemlji – , navela je premijerka.

A da li smanjivanju polarizacije doprinosi svojevrsna lančana reakcija?

– Partijama koje dan nakon proglašene žalosti prave mitingovanje sa političkim „zahtevima“ i priželjkuju „izlivanje besa na ulice“ samo jedna reč, gađenje. Ne pravi se lični rejting na mržnji i uništavanju sopstvene države – nikad. A ponajmanje se to radi preko tuđih života. Života dece – , istakao je predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić (SNS).

– U najbolnijem trenutku Srbije, opozicija izgleda kao nasilnik, zli nasilnik. Ali njihove karikaturalne mentalne sposobnosti, danas, ni više ni manje, su monstruozne. Bezlično zlo, uronjeno u svoju izvitoperenu ambiciju, usuđuje se da koristi ovu nacionalnu tragediju za svoj lični interes – , navodi se u saopštenju opštinskog odbora SNS Vračar.

A opozicija uzvraća: ako je Vlada samo dan nakon tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na posebnoj sednici uspela da usvoji predlog zakona koji se ukida konverzija zemljišta, zašto se tako odgovorno nije postavila.

– Nije reč o nekakvom politikanstvu i traženju izbora posle velike tragedije, nego načinu na koji se sistem nosi sa tom tragedijom. Možda zaista nije moglo ništa da se uradi da se spreči, ali je svakako sistem mogao bolje da reaguje i mogao je da se pokaže odgovornijim u načinu komunikacije i u onome šta će se uraditi da se ovo spreči, ali mi takav nastup nismo videli – , kaže Biljana Đorđević iz Zeleno-levog kluba.

Ali smo videli, već viđeni nastup tabloida. Napad na poziv za mirnu šetnju protiv nasilja uz zaključak da opozicija, kako piše, hoće da profitira na nesreći.

– Njima očigledno nije dovoljno ni što su u ova dva dana sahranjivana deca da nastave da rade sve ono što su radili da targetiraju svakog ko se suprotstavi režimu, sistemu i ko traži odgovornost za ono što se dogodilo. Srbija mora da ustane protiv nasilja koje nam se plasira i širi već godinama unazad – , kaže potpredsednik narodne stranke Miroslav Aleksić.

Među zahtevima proevropske opozicije koji se tiču zaustavljanja promocije nasilja u javnom prostoru su: smena članova REM-a, ukidanje rijaliti programa, zabrana tabloida, smena rukovodstva RTS-a i oduzimanje frekvencije televizijama Pink i Hepi.

Dok, kako su napisali, zbog institucionalne odgovornosti, traže smenu ministara Gašića i Ružića, kao i šefa BIA Vulina i hitnu sednicu Skupštine na kojoj bi se razmatrala odgovornosti Vlade.

(Tpknews.com/N1)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker