STRAVIČNI PRIZORI U SLOVENIJI: Bujice nose sve pred sobom, helikopteri spašavaju ljude, Laško odsečeno, evakuiše se Celje (FOTO/VIDEO)

Zastrašujuće slike poplava danas dolaze iz Slovenije, gde je do sada najmanje tri osoba poginulo od posledica nevremena i katastrofalnih poplava koje su zahvatile Sloveniju.

Foto: Tanjug

Situacija je izuzetno ozbiljna, na terenu je vojska, a aktiviran je i akcioni plan Vihra koji predviđa aktiviranje snaga Slovenačke vojske u slučaju prirodnih katastrofa većih razmera i obezbeđuje pomoć vojnika Slovenačke vojske sistemu zaštite od prirodnih i drugih nepogoda.

Situacija je najteža u Koruškoj, ponekad čak i haotična, rekao je za STA pokrajinski komandant civilne zaštite Alan Matijević. Nabujala Mislinja srušila je most na magistralnom putu Dravograd-Slovenj Gradec u Otiškom Vrhu, neprohodno je i nekoliko drugih puteva.

Mnoga područja su poplavljena, a na pojedinim mestima nema pijaće vode i signala za mobilni telefon.

Poplavljene ulice i kuće, izlivene reke, spasioci na terenu i zabrinuti građani samo su neki od prizora koji danas dolaze iz Slovenije.

Podaci Agencije za životnu sredinu (ARSO) pokazuju da je u delovima severne, severozapadne i centralne Slovenije palo više od 100 milimetara kiše u roku od 24 sata, što je u prosečna mesečna količina padavina.

Ljudi su morali da budu evakuisani iz nekoliko delova zemlje, uključujući dolinu Ličnice u opštini Medvode severozapadno od Ljubljane.

Nevreme u Sloveniji je najgoru situaciju stvorilo u oblasti Škofje Loke, u dolinama Selca i Poljana koje su odsečene od sveta zbog poplavljenih puteva.

POČELA EVAKUACIJA U CELJU

Počela je evakucija stanovništva u Celju zbog postojanja opasnosti od izlivanja rijeke Savinje, a Laško je odsječeno, javljaju slovenački mediji.

Foto: Tanjug

Zbog izrazito loše hidrološke prognoze i velike verovatnoće izlivanja Savinje, kreće evakuacija celog područja Lišća na desnoj obali i Trubarjeve, Malgajeva do Ljubljanske ulice, celog starog dela Celja od centra grada na levoj obali reke.

U Celju su zatvorene trgovine, banke i ustanove. U Laškom ulazak i izlazak iz grada nisu mogući, te se i tu razmišlja o evakuciji stanovnika.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker