TRAKTORIMA KROZ POŽAREVAC: Protest poljoprivrednika zbog niske cene pšenice (VIDEO)

Poljoprivrednici udruženi u Nezavisnu asocijaciju poljoprivrednika Srbije organizovali su u Požarevcu protestnu vožnju traktora, nezadovolji cenom pšenice koju im nude otkupljivači.

Screenshot youtube

Vožnjom traktora ulicama Požarevca, poljoprivrednici iz Stiga iskazali su svoje negodovanje zbog niske otkupne cene pšenice. Oni smatraju da ih otkupljivači ucenjuju cenom od 16 dinara po kilogramu.

“Znamo da je cena pšenice na berzi 24 dinara, plus PDV, znači 26 dinara i 40 para. Oni pokušavaju da pšenicu kupe po što nižoj ceni”, naglašava Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije. “Imali smo veoma tešku godinu, mali su prinosi pšenice, što je očigledno i što svi znaju.”

Poljoprivrednici traže da minimalna otkupna cena pšenice bude 22 dinara po kilogramu, jer ih niža vodi u gubitke.

“Sa lošim rodom i lošom cenom, koja je sve samo ne tržišna, mi smo baš u problemu”, kaže Marko Spasić, poljoprivrednik iz Živice. “Teško da se mogu pokriti osnovni troškovi proizvodnje, a kamoli neke zarade.”

Predstavnici Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije i Udruženja poljoprivrednika “Stig” kažu da su u Ministarstvu poljoprivrede naišli na razumevanje za svoje zahteve.

“Juče smo bili na razgovorima u Ministarstvu. Bili su razgovori da Robne rezerve izađu što pre, pre nego što počne žetva, u naredna dva dana, da izađu sa cenom od 22 dinara”, navodi Zlatko Marković, poljoprivrednik iz Kličevca. “Sinoć je ministar rekao da bi cena pšenice trebalo da bude 21 dinar, plus PDV.”

Ratari smatraju da država mora suzbiti kartelsko ponašanje otkupljivača. Traže da im se omogući da preko Robnih rezervi u zamenu za pšenicu i kukuruz dobiju veštačko đubrivo.

(Tpknews.com/RTS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker