KONAČNO DOBRA VEST: Knjižice će važiti i posle Nove godine, ali…

Stare zdravstvene knjižice važiće i posle Nove godine, ali građani do 31. decembra moraju da podnesu zahtev za izdavanje nove – elektronske knjižice.

Dom zdravlja Veliko Gradiste

Iako su nam svima podigli tenziju da moramo do 31. decembra da zamenimo stare novim, elektronskim zdravstvenim knjižicama, nadležni kažu za da ćemo ipak svi moći da se lečimo, bez obzira na to koju od tih isprava imamo!

Kako saznajemo, obične knjižice važiće i posle Nove godine. Svakako je neophodno, da građani predaju zahtev za izdavanje elektronske knjižice i uplate onih 400 dinara naknade, pa će ih već dobiti. Do kraja septembra zahtev je predalo oko dva miliona osiguranika, a ostalih pet će to da urade, ovih dana. I laiku je jasno da toliki posao ne može da se završi za manje od tri meseca, a još je neizvesno da li će zakonski rok za to biti produžen ili ne.

U RFZO tvrde da, bez obzira na celokupnu situaciju, niko neće ostati bez pregleda lekara posle Nove godine.

– O produžetku roka zamene knjižica odlučuje zakonodavac, odnosno Ministarstvo zdravlja. Mi smo konstatovali da do predviđenog roka, 31. decembra, određeni broj osiguranika neće uspeti da zameni svoje stare knjižice novim. Zato smo se obratili Ministarstvu zdravlja još u novembru prošle godine da se taj rok produži. Iako je u svom odgovoru Ministarstvo informisalo RFZO da će zamena knjižica biti produžena do 31. decembra 2017, to se još nije desilo – kažu u RFZO.

Sa druge strane, apsolutno zabrinjava činjenica da se pre čitavih sedam godina znalo da će se stare knjižice menjati novim i potpuno je nejasno zašto je kod građana izazvana histerija da jure od šaltera do šaltera ne bi li se od Nove godine normalno lečili.

MINISTARSTVO: Svi će se lečiti

U Ministarstvu zdravlja potvrđuju da će pacijentima važiti i obične knjižice posle zakonskog roka. – I tako će biti sve dok se zamena starih knjižica ne završi u potpunosti za svih oko sedam miliona osiguranika. RFZO je deo zdravstvenog sistema i ne želimo sa njima da polemišemo preko medija u vezi sa celim slučajem. Sva pitanja rešavaćemo u direktnom kontaktu sa njima – kažu u Ministarstvu.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker