KOSTOLAC: Održana tribina o sportu (VIDEO)

U utorak, 25. oktobra, u Domu omladine u Kostolcu, održana je tribina o sportu. Cilj tribine bio je upoznavanje sa prioritetima, pravilima, odredbama Zakona o sportu kao i zajedničko rešavanje nastalih problema u poslovanju i rukovođenju sportskim organizacijama i klubovima.

screenshot-167

Panelisti na tribini bili su Ivan Savić, predsednik Gradske opštine Kostolac, Jelena Ilić, član veća GO Kostolac i Jelena Šamanc, direktorka Centra za kulturu Kostolac, budućeg Kulturno – sportskog centra „Kostolac“.

Prema rečima Ivana Savića, predsednika GO Kostolac, lokalna samouprava će u narednoj godini uložiti značajna sredstva u školstvo i zdravstvo. Prioritet u školstvu je obnavljanje školskih ustanova i fiskulturnih sala u okviru njih, dok se ulaganje u zdravstvo odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu, dece predškolskog i školskog uzrasta, vezano za njihov pravilan rast i razvoj.

Značajna činjenica je da je Grad Požarevac sada postao nosioc prava javne svojine, a Gradska opština Kostolac nosioc prava javnog korišćenja nad objektima i zemljištem u koje spadaju : fudbalski stadion sa zemljištem oko stadiona, Sportska hala sa zemljištem oko hale i plaža “ Topoljar“.

“Od naredne godine sva odgovornost je lokalnoj samoupravi i imaćemo spremne projekte za rekonstrukciju svih sportskih objekata. Sportski klubovi i organizacije neće morati da brinu o infrastrukturi, o problemima plaćanja računa i održavanja sportskih objekata. Glavni zadatak predstavnika tih organizacija kako bi se osigurali temelji sporta u Kostolcu biće promocija sporta u školama i svi vidovi uključenja dece u sportske aktivnosti“ – poručio je Savić.

Predsednik je napomenuo da su u 2016. godini skoro sve sportske organizacije trošile sredstva u skladu sa zakonom, a koja su namenjena za ostvarivanje potreba i interesa u oblasti sporta.

„Na osnovu obaveznog posedovanja računa sportskih organizacija u Upravi za trezor, lokalna samouprava vrši uvid i svakodnevno praćenje budžetskih sredstava tih organizacija. Veće GO Kostolac vrši kontrolu finansija i ukoliko uvidom u finansijske izveštaje utvrdi da određena organizacija nije koristila sredstva u skladu sa zakonom biće sankcionisana ili raskidom ugovora, potraživanjem sredstava nazad, prijavom kod budžetskog inspektora ili prijavom kod nadležnog prekršajnog organa“ – istakao je Savić.

Govoreći o značaju tribine za dalji razvoj sporta i omladine Jelena Ilić je istakla da će Akcionim planom za sprovođenje Strategije razvoja sporta u gradu Požarevcu, a samim tim i u GO Kostolac insistirati na proširenju ponude sportskih sekcija u školama, zatim na organizovanju sportskih takmičenja za decu i na povećanju aktivnosti u školskim salama i sportskim terenima u toku letnjeg i zimskog perioda.

“Glavni cilj je unapređenje školskog sporta i jačanje saradnje između škola i sportskih organizacija. Škola je baza talenata odakle deca treba da proisteknu. Profesionalizam je jako bitan treba da postoje seniori i starije grupe, ali ono na čemu mi insistiramo jeste omladina. Potrebno je da se što više dece uključi u sport, a to je najpre moguće preko škole i časova fizičkog vaspitanja gde će se vršiti konstantne promocije u saradnji sa nastavnicima i profesorima.“ – dodala je Jelena Ilić.

Prema rečima Jelene Ilić u planu je izrada projektno tehničke dokumentacije za javna vežbališta na otvorenom prostoru, samim tim i izgradnja teretane na otvorenom.

Jelena Šamanc je govoreći o planu razvoja sporta za 2017. godinu istakla značaj nastavnika i profesora fizičkog vaspitanja u usmeravanju mladih po pitanju bavljenja sportom i propagiranje zdravih stilova života. Od velikog značaja biće i uključivanje sportskih klubova i organizacija u realizaciju sportskih manifestacija.

“ Manifestacija koja je u planu jeste Sajam sporta , kada će sve sportske organizacije moći da prikažu svoj rad kako bi mlade generacije bile bliže svim mogućnostima za treniranje koje im se nude u gradu. U narednoj godini u planu je održavanje više turnira u svakoj sferi sporta, kao i nabavka opreme i rekvizita za sve sportove“- rekla je Šamanc.

Ona je dodala će se potruditi da pokrenu sportove na vodi uz otvaranje mogućnosti za organizovanje regate i na taj način pokrenu i razviju turizam i pokažu ljudima da vredi doći u našu opštinu.

Predsednik Ivan Savić je razmatrajući finansijske izveštaje sportskih organizacija rekao da ih sve obavezuje da 2017. godina bude u znaku dece na sportskim terenima, a da u radu sa decom budu angažovani profesori fizičke kulture. U prilog tome naveo je da u Kostolcu ima 15 sportskih organizacija i time će biti obezbeđeno 15 novih radnih mesta. Što više budu uključena deca u sportskim organizacijama one će više će biti bodovane prilikom dodeljivanja sredstava.

Cilj svih sportskih klubova i organizacija treba da bude unapređenje sporta u Kostolcu i postizanje dobrih sportskih rezultata, a to će se omogućiti obezbeđivanjem mogućnosti da se sva deca bave sportom, kroz pružanje odgovarajućih uslova i programa svih vrsta i obezbeđivanjem odgovarajućeg stručnog kadra.

Tribini su prisustvovali predstavnici svih sportskih organizacija i predstavnici osnovne i srednje škole u Kostolcu.

Predsednik Ivan Savić je istakao da je veoma važno da prezentujemo različite sportske aktivnosti i da mlade generacije zainteresujemo za neke od njih. Vizija ove strategije je unapređenje kvaliteta života mladih kroz bavljenje sportom, kao elementa koji je od suštinskog značaja za razvoj njihove ličnosti i zdravog načina života.

Lokalna samouprava aktivno radi na unapređivanju uslova za treniranje i pruža podršku svima koji se zalažu za prave vrednosti.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker