SVETINJA U KOJOJ VERA ČINI ČUDA: Tumanski monasi još jednom oduševili celu Srbiju (VIDEO)

Manastir Tumane kraj Golupca, koji mnogi nazivaju Đerdapskim Ostrogom, ove godine slavi 630 godina postojanja.

Foto: Facebook/Manastir Tuman

Svake nedelje u ovu svetinju dođe nekoliko hiljada vernika, vođeni pričama o čudima Svetih Zosima i Jakova čije mošti počivaju u manastiru.

Ko jednom obiđe Tumane, uvek se ovde i vrati, jer osim mira ovu svetinju krasi i nesvakidašnja prirodna lepota. Zanimljivo je to i što ovu svetinju sve više posećuju mlađe generacije privučene originalnošću monaha koji na nju paze i koji su, za poslednjih pet godina koliko su u manastiru, učinili mnogo da on oživi.

Predvođena igumanom Dimitrijem bratija je uz pomoć vernika sredila crkvu i stari konak, obnovila isposnicu Svetog Zosima, gostoprimnicu, mlin, i izidala nove konake.

Od pre nekoliko godina ovu svetinju povezuju i sa monasima koji u slobodno vreme sviraju gitare, a proteklih dana o Tumanu Srbija priča zbog nesvakidašnjeg spota o samom manastiru.

Naime, na Jutjubu se pojavio spot za pesmu u kojem je bratija, uz etno-zvuk, na fenomenalan način predstavila vernicima lepotu Đerdapskog Ostroga i tako proslavila jubilej, 630 godina postojanja manastira Tumane.

– Želeli smo da na originalan način oku i srcu gledaoca prikažemo lepote ove svetinje. Verovali smo da će to najbolje učiniti pesma koju je o manastiru 2014. godine ispevao naš brat Milija Radivojević Baja – kaže otac Dimitrije, iguman manastira Tumane.

U svemu im je pomogla etno-grupa Amanet, koja je uradila obradu pesme Milijine pesme, i na taj način je približila narodu.

Iguman Dimitrije kaže da je proslava 630 godina postojanja Tumana nesvakidašnji događaj i pozvao je vernike da u septembru zajedno sa njima proslave ovaj jubilej.

– Na taj način stavljamo krunu na veliki trud verujućeg naroda i bratije u petogodišnjoj istrajnoj obnovi svetinje. Uloženo je mnogo truda, znoja i ljubavi i zato budimo svi deo tumanske priče, koja preko šest vekova sija nebom. Budimo svi jednog srca i u jednoj molitvi pred moštima Svetog Zosima čudotvorca i tog 15. septembra upišimo sebe u istoriju danas najposećenijeg manastira u Srbiji – poručuje iguman Dimitrije.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker