ŠOKANTNO SAOPŠTENJE IZ JKP “DUNAV VELIKO GRADIŠTE”: Ako ne platite grobno mesto, iskopaćemo vaše pokojnike!

JKP „Dunav Veliko Gradište“ poziva sve nosioce prava korišćenja grobnih mesta da odu u ovo preduzeće i sačine ugovore o produženju zakupa, ukoliko trenutno važeći ističu 31. decembra.

Svim nosiocima prava korišćenja grobnih mesta kojima važeći ugovori ističu 31. decembra 2022., treba da sačine ugovore o produženju zakupa, najkasnije do 31. januara 2023. godine.

Takođe, izvestan broj grobova i grobnica već duže vreme se ne održava pa su neka od njih i u lošem stanju. Da bi se to pitanje pravno regulisalo, JKP „Dunav Veliko Gradište“ poziva naslednike grobnih mesta da ispune svoju dužnost i isplate što pre zaostala dugovanja.

U slučaju da vlasnici ne ispune svoju dužnost i isplate zaostala dugovanja, posmrtni ostaci mogu biti prebačeni u zajedničku grobnicu na osnovu odredbe Odluke o sahranjivanju i grobljima.

– Pravni osnov za obavljanje ove odredbe jeste opštinska Odluka o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju. Nosioci prava korišćenja grobnih mesta (grobova, grobnica i kaseta za smeštaj urni) dužni su da grobna mesta uredno održavaju, kao i da redovno plaćaju godišnju naknadu za zakup grobnog mesta, uređenje i održavanje površine groblja. Rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu je 10 godina, a posle ovog perioda korisnik grobnog mesta, porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da ga produže, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za proteklo vreme. Posmrtne ostatke iz grobova i grobnica kojima je istekao rok obaveznog počivanja, a on nije produžen, preduzeće može preneti u poseban zajednički grob ili grobnicu, o čemu se vodi posebna evidencija, a podaci o osobama čiji su posmrtni ostaci preneti se trajno čuvaju. Ukoliko se neko od naslednika potom javi, on može da zna kada je izvršena ekshumacija, gde se ostaci nalaze i ako to želi može da ih preuzme i sahrani tamo gde želi – navodi se u Odluki o sahranjivanju i grobljima.

Pre prenosa posmrtnih ostataka preduzeće je dužno da u pisanoj formi obavesti korisnika grobnog mesta, kao i da obaveštenje o ovome objavi u sredstvima javnog informisanja.

– Ekshumacija zbog neplaćanja obaveza je krajnja mera i naše preduzeće pokušava da je izbegne jer ljudi iz različitih životnih okolnosti ovu dužnost ne ispune. Pošto pojedini naslednici promene adresu stanovanja ili se odsele iz zemlje, mi svake godine po dva ili tri puta posredstvom sredstava javnog informisanja objavimo ovakav oglas sa tačno naznačenim parcelama za koje nije plaćan zakup. Opštinska odluka propisuje da ukoliko se zakup ne plaća duže od deset godina imamo obavezu da zbog uređenja i boljeg izgleda naših grobalja izvršimo ekshumaciju posmrtnih ostataka, ali mi i na ovaj način izlazimo u susret naslednicima – objašnjavaju iz ovog JK preduzeća.

(Tpknews.com/S.A.)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Nije tu ništa šokantno, tako se oduvek radilo u većim srpskim gradovima. Tako se radi i u svim uređenim državama u svetu. Jedino je nelogično, da će se voditi evidencija ko i gde je sahranjen u zajedničkoj grobnici i da ako neko od potomaka plati i želi da posmrtni ostaci njegovog pretka ili rođaka budu ponovo posebno sahranjeni, to će biti omogućeno. Kako se može znati koji su posmrtni ostaci određene osobe, ako je u zajedničkoj grobnici sahranjeno nekoliko desetina ili stotina ljudi?

  2. Najveća idiotarija je sahranjivanje preminulih i podizanje spomenika.Kao da to pokojnome nešto znači.Oduvek sam govorio da je spaljivanje preminulih najbolje rešenje za sve, em što je najispravnije čak i u starom zavetu se navodi kako pokojnike netreba ookopavati u zemlju već ih spaljivati.Spaljivanjem pokojnika može svako mnogo da uštedi u ovim kriznim vremenima jer u današnje vreme ni umiranje nije besplatno.Elem pepeo od posmrtnih ostataka pokojnika deca, naslednici mogu u urmi da zakopaju u jednom kutu svoga dvorišta.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker