ZABORAV JE NOVI ZLOČIN: Socijalisti održali tribinu u Požarevcu povodom godišnjice Nato agresije 1999. godine

U organizaciji Udruženja vojnih penzionera grada Požarevca i Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije – Požarevac, dana 22. marta 2023. godine organizovana je Tribina u Centru za kulturu povodom 24. godišnjice od agresije NATO PAKTA 24. marta 1999. godine na našu zemlju pod naslovom „ZABORAV JE NOVI ZLOČIN – NATO AGRESIJA 1999. GODINE“.

Foto: Promo

Od gostiju su bili prisutni general-major u penziji prof. dr Božidar Forca, komandant Garnizona pukovnik Duško Jović. Tribini je prisustvovao veliki broj građana, vojnika, članova Udruženja i Gradskog odbora SPS-a.

Predsednik Udruženja vojnih penzionera mr Dragutin Strahinić je u obraćanju skupu, istakao:

„Dostojanstvenim otporom Vojske Jugoslavije, jedinstvom naroda i državnog rukovodstva, agresor i pored neuporedive brojčane i tehničke nadmoćnosti nije uspeo u svojim namerama. Vojska Jugoslavije braneći svoju zemlju pokazala je herojsko držanje svojih vojnika i starešina, za primer u našoj najnovijoj istoriji“.

U daljem izlaganju Strahnić je spomenuo naše heroje sa ovog prostora koji su poginuli u NATO agresiji na našu zemlju i to: generala Ljubišu Veličkovića, potpukovnika Zorana Petruševskog, vodnika Nenada Lukića, vojnika Predraga Ignjatovića, vojnika Stanoja Jovanovića i još 14 heroja, kao i potporučnika Predraga Leovca koji je bio pitomac na vojnoj akademiji u Požarevcu i koji je poginuo na Košarama u herojskoj borbi.

U prvom delu programa hor Centra za kulturu je izveo dve numere patriotskih pesama i recitacija Nataše Ilić „Prkosna pesma“. U drugom delu programa general u penziji prof. Dr Božidar Forca je u svom izlaganju istakao:

„U istoriji čovečanstva nezabeleženo nesrazmeran odnos snaga u agresiji NATO pakta na našu zemlju, vazdušna operacija i kopnena operacija „Strela 1 i 2“ na Kosovu i Metohiji bila je sveobuhvatna. Otpor Vojske Jugoslavije bio je primer u našoj najnovijoj istoriji“, on se takođe osvrnuo na današnju situaciju u zemlji i svetu.

U završnom delu skupa predsednik Udruženja se zahvalio generalu na sveobuhbvatnom izlaganju i podsećanju na herojsko držanje Vojske Jugoslavije.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker