ZBOG NEZAKONITOG TENDERA: Kompanija Arriva najavila radikalizaciju protesta u Požarevcu

Kompanija Arriva najavljuje da će uz podršku Samostalnog Sindikata ove kompanije povodom tendera za izbor usluga prevoza u Požarevcu, radikalizovati proteste početkom ove nedelje.

Foto: Privatna arhiva

Iz Arrive navode da je sprovođenje javne nabavke za izbor privatnog partnera za usluge prevoza putnika u Požarevcu bilo nezakonito, s obzirom da je unapred bio poznat prevoznik kom će biti dodeljen ugovor.

„Tender je, između ostalog nezakonit, jer je dokumentacija u suprotnosti sa javno objavljenom studijom o saobraćaju i sa projektom javno privatnog partnerstva odobrenog od nadležnog organa, a najpre zbog toga jer je kreiran samo za jednog ponuđača koji jedini u Republici Srbiji poseduje 25 vozila sa pogonom na komprimovani prirodni gas a mlađih od 9 (devet) godina“, ističe Dušan Krstić, direktor saobraćaja ove kompanije.

„U zahtevu za zaštitu prava ponuđača naručiocu smo dostavili dokaze o eliminisanju konkurencije, odnosno ukazali na to da će na tenderu učestvovati samo kompanija „Duga doo“ iz Petlovače sa lokalnim prevoznikom Continental Tours iz Kule što se upravo i dogodilo. Nažalost, ni ovo nije bilo dovoljno da Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki uvaži zahtev za zaštitu prava Arriva Litas da pod ravnopravnim uslovima učestvuje na ovom tenderu“, dodaje Krstić.

U kompaniji ističu da će Samostalni Sindikat uz podršku menadžmenta u znak protesta u sredu, 9. septembra 2020. godine, sa početkom u 10:00 časova, organizovati javni skup ispred zgrade Skupštine grada Požarevca na kome će predstaviti najbolje od svoje flote ali i izneti stav o nezakonitosti tendera i njegovim posledicama.

„Moramo da mislimo na prvom mestu na naše zaposlene ali i da nastojimo da odbranimo integritet kompanije. Nećemo dozvoliti rušenje sedamdesetogodišnje tradicije, opstanak radnika bez posla kao ni povlačenje vlasnika Arriva Litas iz Srbije. Uputili smo dopise Predsedniku Republike Srbije, Vladi Republike Srbije, Ministarstvu privrede, Nemačko-srpskoj privrednoj komori i nemačkoj ambasadi i nadamo se da će nam se neko odazvati te da ćemo imati priliku da ukažemo na navedene nepravilnosti. Pored toga, u ovom periodu, država Srbija je od stranih vlasnika ovog privrednog društva imala 20 miliona evra direktnih investicija kao i 1 milion evra uredno plaćenih poreza i doprinosa na godišnjem nivou što govori o nameri Arrive da se razvija na tržištu Srbije“, završava Krstić.

Kompaniju Arriva Litas odlikuju visoki standardi kvaliteta, bezbednosti ali i komfora prevoza dece, zaposlenih i građana u svim mestima u kojima posluje u Republici Srbiji. Kompanija Arriva je prva transportna kompanija u Srbiji koja je sertifikovala ISO 39001, sistem upravljanja bezbednošću drumskog saobraćaja a kao deo Arriva Grupe poštuju se standardi poslovnog ponašanja koji isključuju svaku mogućnost uplitanja u politiku i nedozvoljenog uticaja na donosioce odluka zbog čega su, kako kažu u ovoj kompaniji sve manje poželjni partner lokalnim samoupravama i donosiocima odluka.

O KOMPANIJI ARRIVA

Arriva Litas doo Požarevac je deo Grupe Arrriva koja je u krajnjem vlasništvu nemačke kompanije Deutche Bahn AG. Arriva posluje u 14 zemalja i zapošljava 53000 ljudi a u Srbiji je od 2013 godine. Preduzeće Litas, pravni predhodnik Arriva Litas 75 godina obavlja autobuski prevoz putnika u braničevskom okrugu od čega od 2006. godine kao ogranak stranog vlasnika, najpre Veolia Transport a zatim Arriva plc, iz Engleske.

Više informacija o kompaniji dostupno je na https://arriva.rs/.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker