SNEG U APRILU: Pola Srbije zavejano, najviši smetovi i do 30 centimetara! (VIDEO)

Do 30 centimetara snega napadalo je u Čačku i okolini, zatim Sjenici, Prijepolju, Novoj Varoši, Ivanjici, Arilju, Kosjeriću i Čajetini.

Sneg na Zlatiboru / Foto: Fonet

U Srbiji, osim na planinama, sneg pada i u brojnim gradovima među kojima su i Novi Sad, Subotica, Zrenjanin i Prijepolje. U Novoj Varoši i Prijepolju, sneg je u planinskim predelima dostigao visinu od 30 centimetara.

Zbog mokrih kolovoza i nižih jutarnjih temperatura moguća je slaba poledica koja se najpre javlja na putevima preko planinskih prevoja, ali i na svim deonicama gde je strujanje zraka veće, poput mostova, nadvožnjaka i tunela.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je ranije da je upozorio sve opštinske stožere da se podigne stepen pripravnosti i da je neophodno neprestano nadgledanje Zapadne Morave i Kolubare i njihovih pritoka dok padavine ne prestanu. Marić je ukazao da su zbog padavina moguća lokalna izlivanja na Zapadnoj Moravi i Kolubari, kao i na njihovim pritokama.

U višim delovima Zapadne Srbije sneg je napadao do 30 centimetara i naneo štetu voću, a ukoliko se ostvare najave meteorologa i temperature budu i minus tri u narednih nekoliko noći ovogodišnji rod bi mogao značajno da bude umanjen, rečeno je danas Tanjugu u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Još se ne može proceniti dosadašnja šteta zbog snega koji je noćas napadao u čačanskom kraju i drugim višim delovima Zapadne Srbije, rekao je direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Milan Lukić.

On je dodao da je zbog snega najviše pogođena malina i mahom koštunjavo voće pošto je došlo do lomljenja rodnih lastara usled težine vlažnog snega. Kako kaže, do 30 centimetara snega je napadalo noćas u Čačku i okolini, zatim Sjenici, Prijepolju, Novoj Varoši, Ivanjici, Arilju, Kosjeriću i Čajetini.

Lukić je rekao da je, na primer, na teritoriji Nove Varoši na pojedinim mestima napadao sneg i više od 30 centimetara. “Neminovno će biti smanjeni prinosi. Još nemamo informacije da li je i kod drvenastog voća došlo do lomljenja grana”, dodao je on.

Lukić je kazao da su niske temeprature, takođe, oštetile voće odnosno tek zametnute plodove koji su najosetljiviji, kao i cvetove. Usled niskih temperatura oštećene su uglavnom koštunjave vrste voća, delom jabučastog i naročito zasadi jagode koji nisu pokriveni folijama, dodao je on.

Lukić je rekao i da prethodnih godina nije bilo tolikog snega, ali da jeste bilo mrazeva. “Ako bude potrajao sneg i niske temperature, ako bude minus tri, kako je najavljeno, za noć četvrtak na petak, to će biti pogubno za sve vrste voća. Kajsija je u fazi u kojoj ne bi trebalo da bude oštećena. Temeperature od minus dva ili minus tri mogu značajno da smanje rod jabuke, šljive, kruške i breskve”, naveo je direktor Instituta.

On kaže da mnogo zavisi i od toga koliko taj minus može da potraje u periodu od ponoći do pet ili šest sati ujutru kada je najhladnije. Takođe, dosta zavisi i od toga da li će biti mrazeva kada prođe ovaj hladan talas, naglasio je Lukić. Dodao je i da je najbolje rešenje za zaštitu od mrazeva sistem za orošavanje, koje nažalost ima mali broj zasada, dok paljenje određenih materijala, na primer, guma može samo donekle da ublaži niske temperature i spreči promrzavanje.

Pogoršanje vremena sa snežnim padavinama i niskim temperaturama zahvatilo je i BiH, Crnu Goru i Hrvatsku.

TPKNEWS/AJB/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker