KORUPCIONAŠKI POSLOVI: Vlada Srbije rasprodaje rudno blago Istočne Srbije u bescenje stranim kompanijama

Vlada Srbije rasprodaje rudno blago u bescenje i Istočnoj Srbiji nanosi štetu koja se meri stotinama miliona evra tokom višedecenijskog perioda eksploatacije ruda od strane stranih kompanija.

Vučić i njegovi ministri

Umesto da se formiraju zajednička preduzeća i time obezbedi prihod od dela ostvarenog profita, kompanijama u stranom vlasništvu besplatno dodeljuje pravo otvaranja rudnika i eksploatacije rude, uz plaćanje samo rudne rente.

Lokacije „Čukaru peki“, na kojoj se ubrzano radi na otvaranju rudnika, najbolji su primeri štetne politike Vlade u oblasti razvoja rudarstva.

Na lokaciji „Čukaru peki“ kod Bora, jednom od najbogatijih nalazišta u svetu, utvđene su rezerve od oko 14 miliona tona bakra i 300 tona zlata, a eksploatacija je prepuštena kanadskoj kompaniji Nevsun Risoursiz (Nevsun Resources). Po sadašnjim cenama, vrednost nalazišta je preko sto milijardi evra. Srbija će naplaćivati rudnu rentu koja za rudu bakra i zlata iznosi samo 5 odsto ostvarenog prihoda od eksploatacije, dok celokupan profit pripada stranoj firmi.

Foto: Screenshot

Sa koliko svesne i drske neodgovornosti Vlada nanosi štetu Istočnoj Srbiji, prepuštajući profit od eksploatacije ruda stranim firmama, dovoljno govori podatak da je kineska kompanija „Ciđin“, koja je oskora većinski vlasnik RTB Bor, da bi stekla pravo eksploatacije rude na lokaciji „Čukaru peki“, već ponudila preuzimanje kanadskoj kompaniji „Nevsun“ za iznos od 1,4 milijarde dolara, kojoj je Vlada Srbije to pravo dodelila bez dinara naknade.

Svi ovi poslovni aranžmani, zaključeni direktnom pogodbom, promovišu se kao uspesi Vlade u privlačenju stranih investicija, dok uistinu predstavljaju korupcionaške poslove kojima se Istočnoj Srbiji nanosi nesaglediva i nepopravljiva šteta.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker