SMRDIBUBE PREPLAVILE BRANIČEVSKI OKRUG: Ali evo zašto nikako ne smete da ih ubijate

Ovih dana smrdibube, ili kako ih u narodu zovu “martini” preplavili su Srbiju, a naročito Braničevski okrug.

smrdibuba-foto-profimedia-1475516866-1004111

I internet portale su preplavili naslovi koji pozivaju na istrebljenje ovih buba i upozoravaju na njihovu naviku da piju krv i prenose zaraze.

Međutim, istina je potpuno drugačija. Ove bube, iako dolaze iz reda stenica, ipak nemaju tu osobinu da kao njihove sitne parazitske rođake, krevetne stenice, grizu i sisaju krv.

Jedina prava šteta koju smrdibube mogu da nanesu čoveku dešava se na njivama gde mogu oštetiti biljke i na taj način naškoditi zemljoradnicima. Mogu se najčešće naći u šumama širom sveta. Hrane se sokovima drveća lišćara i voćem, al ii drugim insektima. Prezimljavaju pod opalim lišćem, starom korom i na zaklonjenim mestima,čak i u stanovima.

“Ova insekti mogu da predstavljaju problem i na gajenim kulturama, ali nisu ekonomski značajne štetočine kao neke druge vrste stenica”,kažu u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Požarevac.

Ove štetočine ulaze u stanove i kancelarije i pritom šire neprijatan miris i nesnosno zuje dok lete. Globalno zagrevanje utiče na njihovo intezivnije širenje. Prisustvo stenica je povećano  zbog toga što su i dani i noći hladniji, pa one traže zaklon od nepovoljnih uslova. U stanovima je toplo pa ih to privlači, a i traže pogodna mesta na kojima bi u stanju mirovanja provele zimu.

Suzbijanje ovih štetočina je veoma teško, jer za sada u našoj zemlji nema registrovanih preparata. Osim toga,primena insekticida ne daje zadovoljavajuće rezultate, jer se brzo razvija rezistentnost. Na manjim proizvodnim površinama moguće je ručno skupljanje jedinki, dok se u zemljama Evropske unije uglavnom primenjuje biološka kontrola, kažu u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Požarevac.

Kod nas su značajne štete prvi put zabeležene u 2011. godini uglavnom na povrću, na paradajzu i paprici.  Stenice oštećuju plodove pred berbu koji usled toga nemaju nikakvu tržišnu vrednost. Rast takvih plodova se usporova, počinju da blede, gorkog su ukusa i otpadaju sa biljke.

Ovi insekti nisu opasni, ali kada su uznemireni i u opasnosti, izbacuju iz tela smrdljivu tečnost kao odbranu. Zato ih ne treba dirati rukama i uznemiravati ih, već podmetnuti komad novine ili neke krpe da se popnu na nju i onda ih izbaciti iz stana, navode u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Požarevac.

U Srbiji ima najviše zelenih i smeđih smrdibuba, a ono što je najveći problem, je što mogu da ujedaju. Neke vrste se hrane krvlju i to tako što rilicom na grudima buše kožu domaćina. Ako pokušate da ih naglo odlepite od tela, nastaje jak bol, koji potom kod osetljivih osoba preraste u svrab koji može da traje danima.

NARODNO VEROVANJE O SMRDLJIVOM MARTINU

Narod, pak, od davnina poštuje smrdibube i veruje u njihove natprirodne moći. Tako su naši stari skovali uzrečicu koja kaže “Kad martin uđe u kuću biće i para” i smatrali da ga nipošto ne treba terati napolje jer se tako teraju pare iz kuće.

Zato dobro razmislite pre nego što isterate smrdibubu iz kuće, a ona će uzvratiti blagostanjem u vašem domu.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker