REKA MLAVA NEĆE VIŠE U CEV: Havarija na nelegalno izgrađenoj MHE “Krepoljin” kod Žagubice (VIDEO)

Na derivacionoj MHE “Krepoljin” koja se nalazi na reci Mlavi u opštini Žagubica, u sredu 9. februara, desila se havarija.

Screenshot

Prema rečima meštana, na snimku koji je objavljen na Twitteru vidi se da je verovatno nešto popustilo u derivacionom tunelu ili se sam vodozahvat urušio, pa je voda ušla u taj tunel umesto u cev i da se izliva kod mašinske zgrade. Takođe, meštani dodaju i da je voda potkopala samu zgradu.

Nije poznata situacija na samoj brani, koja je 3 km uzvodno.

MHE “Krepoljin” je izgrađena u tišini u periodu od 2016. do 2017. godine bez znanja meštana, usred Ribarske klisure na prostoru koji je prema Prostornom planu RS označen kao regionalno vodoizvorište Gradac.

Za kratko vreme MHE je izazvala najpre poplavu čitavog sela, za šta vlasnici nikada nisu snosili posledice, a proteklih godinu dana akumulacija se pretvara u izvorište zagađenja reke Mlave. Ispuštanjem vode iz akumulacije u više navrata su se dešavali manji pomori ribe, a reka je promenila boju iz zelene u braon.

MHE „Krepoljin“ puštena je u rad u aprilu 2021. godine. Investitor izgradnje ovog objekta bilo je preduzeće Astra Energy iz Kragujevca.

Instalisana snaga hidroelektrane „Krepoljin“ je 1900 kW, a proizvode je tri francis turbine sa sinhronim generatorom.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Oh ne, moj bože!! Ovo je velika tragedija. A upravo sam sredio svoj život, podigao kuću sa okućnicom i vrtom okolo (čak i fontanu imam). Sina oženio i kćer udomio, kupivši još stan na Karaburmi. Već sam pri penziji još par godinica. …I kada sam pomislio da sve teče lepo i dobro u mom životu sada ovo… Pa imali pravde na ovom svetu!!? Ljudi moji, ovo neću preživeti…ah kakva tuga, ah koja tagedija…

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker