RAŠOMONIJADA U POŽAREVCU: Krečili, prekrečili i ponovo okrečili u pravim bojama (FOTO)

Ovih dana veliku pažnju u medijima izazvalo je krečenje i prekrečavanje fasade OŠ“Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu.

Naime, oni su objavili priču da je prvobitno fasada te škole okrečena u plavo-žutoj boji ali, nekoliko meseci posle prvog krečenja žuta boja je prekrečena u crvenu, iz razloga, kako pišu pojedini mediji, što je nekom „moćnom“ u gradu zasmetala prvobitna kombinacija, jer neodoljivo podseća na boje nekom „omražene“ demokratske stranke.

U novembru prošle godine OŠ „Kralj Aleksandar Prvi” iz Požarevca, nakon više decenija, promenila je boju fasade. Tada je urađena termoizolacija zgrade, novcem Ministarstva prosvete i Evropske investicione banke, ova školska zgrada okrečena je u plavo-žutu kombinaciju. I tada nije bilo nikakvih problema, niti najava da bi boje mogle biti promenjene iz nekog razloga. Međutim, nedavno, škola je prekrečena i žutu boju zamenila je crvena.

Zbog toga mnogi požarevljani su mišljenja da je u svemu tome učestvovala politika i pitaju se zašto baš sada, uoči izbora, promena boja na fasadi škole, kada je renoviranje spoljašnjosti zgrade skoro završeno. Ubeđeni su da je politika umešala prste, pogotovu da su pređašne boje neodoljivo podsećale na boje opozicione Demokratske stranke.

Škola žuto-plavo prvobitna kombinacija

Međutim, svi naši sagovornici, počev od direktora škole Gorana Segera, člana Gradskog veća zaduženog za prosvetu i obrazovanje Vesne Pejić, pa sve do gradonačelnika Požarevca Baneta Spasovića i prvog čoveka požarevačkog DS-a Dejana Savića, kategorično negiraju da je političkom odlukom došlo do ponovnog krečenja fasade pomenute škole.

Direktor škole Goran Seger, koji je na čelu škole neprekidno 14 godina, od 2003., kaže da nije član nijedne stranke, mada je priznao da je nekada bio u Građanskom savezu Srbije dok je postojala ta stranke, kaže da niko nije uticao na to da se škola prekreči, već je to urađeno zbog toga što pomenuta kombinacija nije bila po projektu.

– Kada je prvobitno okrečena fasada krajem novembra prošle godine, odmah se videlo da ta kombinacija ne odgovara po projektu. Odmah smo odlučili da se ponovo okreči fasada kako je napisano u projktu, ali nastupilo je loše vreme. Pošto temperatura nije dozvoljavala nove molerske radove, jer za to je potrebno da minimalna temperatura bude veće od 12 stepena celzisujovih,radove na prekrečavanju obavili smo pre nekoliko dana kada su se stekli povoljni uslovi. Nije bilo, kao što neki pričaju, nikakvih pritisaka lokalnih političara da se promeni boja škole. Nisam ni u jednoj stranci, godinama sam direktor i posao radim profesionalno. Ne dozvoljavam da mi bilo ko politički kreira rad  – rekao je Seger i dodao damu je od boje fasade važnije to što je urađena potpuna izolacija, čime su se poboljšali uslovi za đake.

Direktor Goran Seger

Gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović kaže da niko iz njegovog okruženja nije uticao da se promeni boja fasade škole, jer je te radove finansirala Evropska unija zajedno sa Ministarstvom prosvete i da nisu imali nikakvo pravo nadzora.

– Nikako nismo uticalu na promene boje fasade, ali smo uticali prošle godine tako što je toj školi lokalna samouprava dodelila tri ipo miliona dinara, koje su utrošene u postavljanju gromobrana, oluka i za elekto radove. I ubuduće ćemo na ovaj način uticati, ne samo na ovu, već i na ostale škole u gradu – poručio je gradonačelnik.

Sličnog mišljenja je i član Gradskog veća zaduženog za prosvetu i obrazovanje, Vesna Pejić koja kaže a prvobitno farbanje fasade urađeno pogrešnim tonerima i da je zbog toga ispala pomenuta kombinacija.

– Plava boja kojom je krečena fasada je boja monarhije, što je u skladu sa imenom škole. Zlatno žuta boja simbolizuje boje zvezdica EU, koja je i finansirala projekat obnove fasade, pa se zbog toga tom bojom htelo da napravi pomenuta kombinacija. Međutim, doziranjem pogrešnog tonera ispala je neka druga kombinacija, koja je kasnije prekrečena-objašnjava Vesna Pejić i dodaje da je juče na sednici Gradskog veća doneta odluka da se pomenutoj školi dodeli 250. 000 dinara, kako bi se u potpunosti završili otpočeti radovi na fasadi te škole.

Škola crveno-plava nove boje

I lider požarevačkih demokrata Dejan Savić kaže da ne veruje da se škola zbog politike prekrečavala dva puta.
– Ne mogu da verujem da se u 21. veku škole zbog politike prekrečavaju. Mislim da je to plod slučajnosti i da je blizina izbora isfabrikovala tu priču.

Kako smo nezvanično saznali informacija u medijima je došla tako što je neko iz same škole pozvao dve redakcije dnevnih novina i ispričao im pomenutu priču.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker