Narodni muzej u Požarevcu obnavlja objekte date na čuvanje (FOTO)

Prioritet Narodnog muzeja jeste zaštita objekata koji su od izuzetnog značaja za grad Požarevac, a sa time će nastaviti i naredne godine.

Narodni muzej Požarevac/Foto: M.V.

Narodni muzej u Požarevcu, osim što priređuje brojne tematske izložbe i čuva eksponate od izuzetnog istorijskog i kulturnog značaja, brine i o očuvanju i zaštiti objekata koji su mu povereni na staranje.

Prema rečima direktora ove ustanove, dr Gordana Bojkovića, upravo je takva delatnost obeležila godinu na izmaku. „Od projekata u 2019. godini, najznačajnijim smatramo završetak radova na krovu „Muzeja kulturne istorije“ u Nemanjinoj 9. Sanirana je i četvorodelna etno-kuća u etno-parku na Tulbi i sređena unutrašnjost galerije Miodraga Markovića“, navodi Bojković.

Radovi na zaštiti objekata su od izuzetnog značaja za Narodni muzej, jer se sprečava njihovo propadanje, ali i otvara više mogućnosti za izložbe. Posebno je značajno sređivanje kuće u Nemanjinoj 9, koja je za svoje vreme nastanka – sredina 19. veka, bila izuzetan arhitektonski objekat za Srbiju.

„Sanacijom krova sprečena je dalja šteta od prokišnjavanja i vlage, a trenutno se radi obnova fasade. Nadamo se da ćemo u naredne dve godine izraditi i projekat restauracije unutrašnjosti, koja se svojim slikanim ukrasima izdvaja iz srpske arhitekture sredine 19. veka“, rekao je direktor.

Ove godine u Narodnom muzeju intenzivirali su i rad na ozakonjenju svih objekata i lokacija kojima ova ustanova upravlja. Na taj način će omogućiti lakšu izradu projekata sanacije na tim objektima i, shodno tome, realizovati njihovu obnovu i zaštitu.

„Posebno nam je važno da do 2021. godine saniramo vilu ,,Leposava“, pored Todićeve crkve, u Starom Kostolcu, jer će se 2021. godine navršiti sto godina od podizanja ovog prvoslavnog hrama crkve“, najavio je dr Bojković.

Navedeni radovi realizovani su zahvaljujući razumevanju i tesnoj saradnji sa lokalnom samoupravom, koja Narodnom muzeju pruža svu neophodnu pomoć i podršku.

„Naši planovi za narednu godinu počivaju upravo na poverenju u razumevanje naših potreba od strane gradonačelnika i njegovih saradnika, kao i od stručnih službi grada, kojima se ovom prilikom zahvaljujem na saradnji. U sledećoj godini radićemo na sređivanju galerije Miodraga Markovića i izdvojenih objekata na Tulbi, u Nemanjinoj 9“, najavio je direktor.

GLAVNA ZGRADA

„Sve više pažnje zahteva i glavna zgrada Narodnog muzeja, kao i njeni pomoćni objekti. Starost objekata i njihova specifičnost otežavaju uslove rada i tome se mora početi da posvećuje sve više pažnje“, smatra dr Bojković, koji se na čelu Narodnog muzeja nalazi od sredine 2016. godine.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker