OGLASILI SE OPŠTINARI: Opština Golubac ne sprečava obnovu manastira Tumane već po zakonu pomaže njegovu gradnju!

Predsednik opštine Golubac danas je dao saopštenje za javnost povodom teme koja ovih dana izazvala veliku pažnju javnosti, a koja se odnosila u vezi obnove manastira Tuman.

Kako je navedeno u saopštenju, Opština ne želi da onemogući obnovu manastira Tuman, već će naprotiv i dalje pomagati crkvama na svojoj teritoriji, poručuje predsednik dr Nebojša Mijović čije saopštenje za javnost prenosimo u celosti:

SAOPŠTENJE

– Predsednik opštine Golubac daje saopštenje za javnost povodom objava na društvenim mrežama i internet portalima, Dimitrija Plećevića starešine Manastira „Tumane“, gde isti navodi da Opština Golubac želi da sruši Manastir „Tumane“, pritom navodeći citiram “Golubački opštinari gori od Đavola.”

Postupajući po dopisu Ministarstva životne sredine br. 353-03-01498/2017-18 od 31.07.2017. godine, nadležni inspektor za zaštiti životne sredine i nadležni građevinski inspektor Opštinske uprave Golubac su dana 15.09.2017. godine, izvršili inspekcijski nadzor nad nadziranim subjektom Manastirom Tumane, koji pripada Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi-Eparhiji Braničevskoj, a u vezi izvedenih radova na zaštićenom području, spomeniku prirode “Bigrena akumulacija kod Manastira Tumane”, kao i izvedenih radova kod vodenice-gostoprimnice na reci Tumanki kod Manastira „Tumane“. Inspekcijski nadzor je rađen u cilju utvrđivanja navoda i činjeničnog opisa iz Izveštaja o stručnom nadzoru Zavoda za zaštitu prirode Srbije od 06.07.2017. godine, u kome se konstatuje da je prirodno dobro spomenik prirode “Bigrena akomulacija kod Manastira Tumane” čiji je upravljač Turistička organizacija Opštine Golubac, u velikoj meri devastirano i da je narušen prirodni ambijent kao i da nisu ispoštovane opšte mere zaštite koje su propisane aktom o zaštiti. Inspektori su na terenu uz prisutvu upravljača prirodnog dobra i prisutnog lica nadziranog subjekta Manastira „Tumane“, vršili terenski inspekcijski nadzor u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja. Pri ovom nadzoru od strane inspektora nije pomenuto nikakvo rušenje Manastira „Tumane“. Napominjemo da su inspektori radili, a i dalje rade nadzor u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o zaštiti životne sredine, Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o inspekcijskom nadzoru, koji važi za sve, pa i za starešinstvo Manastira „Tumane“. Posle izvršene kontrole na terenu na društvenim mrežama i na internet portalima starešina Manastira „Tuman“ Dimitrija Plećevića, izneo je niz neistina na račun Opštine Golubac, navodeći da Opština Golubac želi da sruši Manastir „Tumane“, da onemogućava obnovu Manastira, uz poziv vernicima da u ponedeljak 18.09.2017. godine, dođu ispred Manastira i spreče rušenje istog.

Ovim putem obaveštavamo javnost da Opština Golubac nijednim svojim potezom ne želi da onemogući obnovu Srpske svetinje Manastira „Tuman“, a kamoli da ga ruši. Opština Golubac u svom radu se pridržava pozitivnih zakonskih propisa, koji važe za sve pa tako i za starešinstvo Manastira „Tuman“. Opština Golubac će i dalje pomagati obnovu Crkva na svojoj teritoriji, i ove godine je na osnovu Javnog poziva Crkvama i Verskim zajednicama, za obnovu Crkva u Bariču, Braničevu i Golupcu, dodelila sredstva u visini od 1.010.000,00 dinara. Starešinstvo Manastira „Tumane“ nije podnelo prijavu po ovom konkursu, tako da im ove godine nisu mogla biti dodeljena sredstva koja su obezbeđena u budžetu Opštine Golubac, za ove namene. Takođe ističemo da je Opština i u prethodnom periodu starešinstvu Manastira „Tuman“, nudila stručnu pomoć u legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, kao i pomoć u dobijanju potrebnih saglasnosti i dozvola za izgradnju novih objekata, ali starešinstvo Manastira očigledno ne želi da prihvati tu pomoć, već grade i rade bez potrebnih saglasnosti i dozvola, ponašajući se kao da zakoni neše zemlje ne važe za njih. Na kraju napominjemo da je Opština Golubac i dalje spremna da pomogne obnovu Manastira „Tuman“, i da je spremna na saradnju sa starešinstvom Manastira, uz jedan jedini uslov, ato je da se poštuju svi pozitivni zakonski propisi Republike Srbije -.

TPKNEWS/M.L.

 

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker