NOVE KORONA MERE U AUSTRIJI: Od 1. oktobra svi nevakcinisani idu „pod ključ“

Austrijska vlada dogovorila je danas, na sastanku sa pokrajinama, nove mere u borbi protiv pandemije koronavirusa. Od 15. septembra, kako je dogovoreno, između ostalih se ponovo uvodi obaveza nošenja maski više zaštite, to jest nivoa FFP2.

kancelar Sebastijan Kurc/Foto: EPA

Uz to nevakcinisana lica moraće maske FFP2 nositi u svim prodavnicama, to jest ne samo u onima koje prodaju potrepštine za svakodnevni život, namirnice, već i u trgovinama elektronike, konfekcije… Ukoliko broj kovid pacijenata na intenzivnoj nezi bude dalje rastao, dogovoreno je, biće uvedena dodatna pooštrenja.

U osnovi koncept, koji su predstavili kancelar Sebastijan Kurc i ministar zdravlja Volfgang Mikštajn, ima za cilj da se spreči popunjavanje odeljenja za intenzivnu negu pacijentima obolelih od Covida-19.

Od deset odsto popunjenosti prelazi se, na primer, na novo pravilo u vezi maski. Uz to, što se već primenjuje u Beču, smanjuje se rok važenja antigenskog testa na samo 24 sata.

Dogovoreno je da nove mere počnu da se primenjuju od 15. septembra, kada se očekuje popunjenost intenzivne nege od 10 odsto. Od tada se uvodi ponovo nošenje maske tipa FFP2 na svim mestima gde se do sada nosila “obična” zaštitna maska, a to su bili supermarketi, apoteke, prodavnice namirnica, i slično.

Isto tako preporučuje se građanima da nose maske i u drugim prodavnicama, dok su nevakcinisani u obavezi da nose FFP2 masku u svim prodavnicsama. Tu meru, kako je najavljeno, kontrolisaće policija.

Kada popunjenost kapaciteta intenzivne nege dostigne 15 odsto u noćnoj gastronomiji i na većim manifestacijama uvodi se pravilo da se od svih gostiju traži sertifikat o vakcinaciji ili potvrda o preležanom Covidu-19. Takođe od tog trenutka ukida se priznavanje antigenskih testova za kućnu upotrebu.

Ministarstvo zdravlja očekuje da će početkom oktobra biti dostignut ovaj nivo popunjenosti intenzivnih kapaciteta.

Od popunjenosti kapciteta na intenzivnoj nezi od 20 odsto, što je 400 kreveta, ukida se primena antigenskih testova. Od tog trenutka za ulazak u restoran, bioskope i slično biće potreban PCR test za lica koja nisu vakcinisana ili koja nisu preležala koronu.

Kurc je istakao da odgovor na pandemiju nije zaključavanje već vakcinacija. Prema njegovim rečima u bolnicama se nalaze osobe koje nisu vakcinisane.

Ministar Mikštajn je dodao da virus pravi razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih.

Kurc je naglasio da će biti nastavljeno sa davanjem treće doze, dodajući da je dodatna imunizacija apsolutno potrebna.

Mikštajn je ukazao da su bez te vakcine ugrožena pre svega starija lica i osobe sa dodatnim oboljenjima.

Kurc je ocenio da će biti i peti i šesti talas, dodajući da virus neće nestati. Naglasio je da osobe koje su vakcinisane imaju 50 puta manju opasnost da dospeju u bolnicu, a posebno ne na intenzivnu negu.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker