PRENOS UŽIVO: Pogledajte rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici (VIDEO)

Uz pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policije i veliko interesovanje medija, počelo je rušenje zida kod mosta na Ibru u severnoj Kosovskoj Mitrovici koji je bio predmet sporenja Beograda i Prištine.Rušenje zida počelo je oko 11.30 uz dva bagera.

Screenshot

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić postigao je juče dogovor s predstavnicima Prištine i međunarodne zajednice o obnavljanju pešačke zone, što su jednoglasno podržali i odbornici u Skupštini opštine Kosovska MItrovica.

Kako je najavljeno novoizgrađeni manji zid biće uvučen dva metra ka pešačkoj zoni, dok će iz ulice koja vodi iz Bošnjačke mahale ka ulici Kralja Petra Prvog, u dužini od devet metara, biti postavljeni hidraulični metalni stubići. Daljinski upravljači za njihovo spuštanje biće uručeni dežurnim službama Hitne pomoći, Vatrogascima i i policijske stanice u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

“Novim planom predviđeno je da novoizgrađena konstrukcija bude ispunjena klupama okrenutim ka šetališnoj zoni. Visina prvog dela biće 40 centimetara antimetara, dok će sledeća struktura biti 70 santimetara, a širina obe strukture biće po 60 centimetara, što zajedno čini 1,2 metra”, rekao je gradonačelnik Rakić.

On je ponovio da zid zbog kojeg je prethodnih dana, ali i meseci bilo nesuglasica nije izgrađen zbog ograničenja slobode kretanja, već zbog bezbednosti pešaka u šetališnoj zoni od onih koji bi namerno, ili slučajno ušli u deo predviđen za pešake.

Simić: Interes nam je mir, sprečili smo destabilizaciju 

Šef poslaničkog kluba Srpske liste u kosovskoj skupštini Slavko Simić izjavio je danas da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju samo jedan interes – da nametnu ideju mira, suživota i poverenja i izrazio očekivanje da će Priština pokazati interesovanje za formiranje ZSO.

Simić je ovo izjavio reagujući na uklanjanje potpornog zida u Kosovskoj Mitrovici koji, prema dogovoru, treba da bude zamenjen novom konstrukcijom, istakavši da sve to pokazuje da ogromna vecina Srba sa severa Kosova ima visok stepen tolerancije.

On je u pisanoj izjavi za Tanjug naveo da su najave koje su se čule prethodnih dana od albanskih političara da će preduzeti jednostrane poteze kako bi srušili zid, izazvale frustracije i strah kod građana.

Veoma je važno da smo uz neprekidne konsultacije sa premijerom Aleksandrom Vučićem uložili zajedničke napore kako bi pronašli rešenje, rešenje koje nema pobednika i tako sprečili političku i bezbedosnu destabilizaciju i očuvali mir”, rekao je Simić.

Lokalna samouprava u Severnoj Mitrovici kao i srpski narod na Kosovu i Metohiji ima samo jedan interes, a naš interes je svakako da nametnemo ideju mira, suživota, pomirenja i poverenja, rekao je on.

Očekujem da se u narednom periodu otkloni pažnja sa ovog problema koji je rešen i tako omogući da se projekat uređenja šetališta, ulice Kralja Petra I u Kosovskoj Mitrovici uspešno i bez ometanja realizuje, kazao je Simić.

“Naravno očekujem da nakon svih ovih dešavanja, Priština već jednom pokaže zrelost i odbaci svaki vid provokacije i da pokažu zainteresovanost za ono što je imperativ za srpski narod, a to je ključni oblik organizovanja – Zajednica srpskih opština”, poručio je Simić.

TPKNEWS/Beta

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker