INICIJATIVA O SAVEZU: Bugari traže ujedinjenje sa Srbijom! (VIDEO)

Pavel Šopov, osnivač najpopularnije patriotske stranke u Bugarskoj,” Ataka” i potpresednik bugarske Skupštine i narodni poslanik poslaničke grupe „Ujedinjeni patriote”, Javor Notev, saglasili su se da bi i za Srbe i za Bugare bilo dobro da se ujedine u svojevrsni Pravoslavni savez.

– Mi vidimo odnose između Srba i Bugara kao deo sveukupnih odnosa između pravoslavnih naroda. Smatramo da nam je potreban novi Pravoslavni Balkanski savez. Nešto slično što postoji u Višegradskog četvorci, a ovo će se razviti na još višem stepenu. Zapamtite ovo što sam rekao. Moglo bi, u nekom trenutku, i da se stigne do neminovnosti da Evropski Savez bude i sa Rusijom, ali ne ova EU sa briselskim činovnicima kojima se komanduje iz Vašingtona, već nam treba savez evroskih naroda koji je definisao veliki De Gol – rekao je bugarski poslanik Pavel Šopov. On je dodao i da apsolutno ne postoje negativne tendencije Bugara prema srpskom narodu.

– Naprotiv, odnosi su vrlo topli i srdačni. Skoro svi u Bugarskoj imaju ponekog prijatelja u Srbiji, kada svratim u srpsku crkvu Svetog Marka ja se osećam kao kod kuće – istakao je Pavel Šopov gostujući u emisji “Debate” u produkciji medijske kuće “Centar”.

Komentarišući ovu ideju istoričar Predrag Marković kaže da ona ima istorijsko uporište.

– Ti planovi su zapravo prvobitni planovi Jugoslavije koji su često uključivali i Bugarsku. Dakle, to je samo povratak na staru istorijsku tradiciju. Odnosi između srpskog i bugarskog naroda su sada stvarno odlični, mi sa Bugarima više nemamo nikakav problem. Bugari su narod koji izuzetno voli srpsku kulturu i tradiciju, obožavaju srpski roštilj, filmove, muziku…Sada kada više nemamo sukob oko Makedonije mi bismo sa njima dobro funkcionisali sasvim – objašnjava Marković.

Predsednik opštine Bosilegrad i Nacionalnog saveta Bugara u Srbiji Vladimir Zaharijev mišljenja je da Srbija i Bugaraska “treba zajedno da koračaju ka Evropi bez granica”.

– Sa tim konkretnim predlogom nisam upoznat, prosto nisam to još čuo, ali znam da smo mi predložili pre nekoliko meseci veliko pomirenje između dva bratska naroda Bugarske i Srbije i isplanirali da se sastanak simbolično organizuje 1. juna na Međunarodni dan deteta. Takođe, smo predložili da se na sastanku odredi datum tokom 2018. pogodan za obe države kada bi se otvorio spomenik ili spomen ploča u Bosilegradu gde bi se odala počast svim žrtvama ratova koje god da su nacionalnosti, a taj spomenik bi otvorili najviši državni organi. Treba da zaboravimo sve negativne stvari koje su se dešavale u prošlosti i da zajedničkim snagama idemo ka Evropi bez granica – kazao je Zaharijev.

NOTEV JE PULEN BORISOVA

Na parlamentarnim izborima u Bugarskoj koji su održani u martu ove godine, treće mesto zauzela je koalicija Ujedinjene patriote sa 8,49 odsto glasova, čiji je član poslanik Javor Notev. Pobedu je odnela stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova.

TPKNEWS/Alo!

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker