Požarevački Narodni muzej završava još jednu uspešnu godinu (FOTO)

Požarevački muzej je u 2018. godini ostvario sve planirano, tako da se može reći da su, iako godina još kalendarski nije završena, bila uspešna za ovu značajnu kulturnu ustanovu.

Muzej spolja

U Narodnom Muzeju u Požarevcu trenutno ima 20 zaposlenih, što je prema rečima rukovodioca muzeja, zadovolјavajući broj. Narodni Muzej u Požarevcu stara se o 17 objekata koji se nalaze na šest međusobno udalјenih lokacija.

To su, pored glavne muzejske zgrade, sa stalnom postavkom posvećenom praistoriji i antici na prostoru Braničevskog okruga još: 1) Muzej kulturne istorije, 2) ,,kuća Petra Dobrnjca“, sa etnološkom postavkom o razvoju života stanovnika grada Požarevca; 3) legat ,,kuća Miodraga Markovića“, sa stalnom izložbom slika eminentnih slikara Kralјevine Jugoslavije iz zaostavštine Požarevačkog diplomate Miodraga Markovića; 4) Etno- park ,,Tulba“, sa kućama i pokućstvom 19. veka; 5) ,,Požarevački mir“, postavka u spomen na mirovni ugovor Austrije i Venecije iz 1718.god; 6) gradska galerija savremene umetnosti.

Ovakav raspored predstavlјa izazov za organizaciju službe vodiča, kako bi se izašlo u susret potrebama održavanja redovnih poseta, koje se povećavaju iz godine u godinu.

Muzej u Požarevcu radi na iskopavanju srednjovekovnog utvrđenog grada Braničeva, koje finansira grad Požarevac. Braničevo leži na teritoriji sela Stari Kostolac. Unutar prostora grada nalazi se savremena crkva koju je 1923. godine sazidao brodovlasnik Todić, kao svoju zadužbinu, o čemu se takođe mora voditi računa pri izvođenju radova. U pitanju je višegodišnji projekat koji se odvija uz blagoslov njegovog preosveštenstva, vladike braničevskog gospodina Ignjatija i u saradnji sa crkvenom opštinom Stari Kostolac. Iskopavanja vodi arheolog Narodnog muzeja u požarevcu, arheolog Dragana Spasić-Đurić, muzejski savetnik. Nalazi sa ovog lokaliteta opravdavaju sredstva uložena u istraživanje, s tim da pojedini daleko prevazilaze lokalni značaj.

Lokalitet Mali grad

Ministarstvo kulture i grad Požarevac finansiraju istraživanje kulture stanovništva toka reke Mlave, koje vodi etnolog narodnog Muzeja Danica Đokić, muzejski savetnik.

U 2018. godini uz podršku grada Požarevca obeleženo je trista godina od potpisivanja mirovnog sporazuma u Požarevcu. Zahvalјujući tome dodatno je uređen prostor parka Požarevačkog mira i etno-parka na Tulbi. Sama postavka u spomen na Požarevački mir osavremenjena je i učinjena atraktivnijom za posetioce. Planira se da se i sledećih godina taj prostor uređuje, a postavka unapređuje.

O najznačajnim projektima požarevačkog Narodnog muzeja govore muzejski savetnici, arheolog Dragana Spasić-Đurić, i etnolog Danica Đokić.

Etnolog, Danica Đokić kaže da Narodni muzej u Požarevcu realizuje dva etnološka projekta od kojih se projekat „Svet bilјa – znanja, verovanja i obredna praksa vezana za bilјe u severoistočnoj i istočnoj Srbiji“ realizuje uz pomoć sredstava Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, dok se projekat „Etno kultura Mlave“ realizuje sredstvima grada Požarevca.

– Suština projekta bazira se na ideji, koja proističe iz Uneskove Konvenciji o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, koju je Republika Srbija usvojila 2010. godine. Konvencijom je definisano očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa u Republici Srbiji, odnosno određene su mere kojima se obezbeđuje upotreblјivost nematerijalne kulturne baštine. Mere uklјučuju identifikaciju, istraživanje, očuvanje, zaštitu, promociju, vrednovanje, prenošenje, kao i revitalizaciju različitih aspekata nematerijalnog kulturnog nasleđa – rekla je Đokićeva.

Ona ističe da u prvom projektu tema je bilјni svet i odvija se u više faza. I da su se u ovoj godini istraživanja bazirala na fitoterapiji i upotrebi lekovitog bilјa u tradicionalnoj i savremenoj kulturi, dok drugi projekat „Etno kultura Mlave“ obuhvata multidisciplinarna istraživanja kulturne i istorijske baštine antropogeografskih oblasti kroz koje protiče reka Mlava od njenog izvora do ušća. – Istražuje se, evidentira i valorizuje, istorijsko, etnogenetsko i etnološko nasleđe svih relevantnih činilaca: etnogenetskih i istorijskih procesa, obredne prakse, narodnog graditelјstva, zanata, tradicionalne privrede, kao i socijalnih odnosa u narodnoj i savremenoj kulturi – zaključuje ovaj priznati požarevački etnolog.

Arheolog, Dragica Spasić-Đurić o projektu ” Arheološka istraživanja srednjovekovnog Braničeva” kaže da je započet 2007. godine kao prvi samostalni arheološki projekat Narodnog muzeja u Požarevcu koji finansira Grad Požarevac. – Od tada, pa sve do poslednje arheološke kampanje u 2018. godine, radovi su se odvijali na lokalitetu Mali grad-Todića crkva, gde su raniji istraživači pretpostavili utvrđenu strukturu urbanog braničevskog jezgra – kaže ona i dodaje da je lokalitet Mali grad-Todića crkva prirodna fortifikaciona celina na završetku Sopotske grede, odakle je kontolisan prolaz Dunavom, a zbog izuzetne strateške pozicije, naselјavan je od eneolita (bakarno doba, 4000-2500 g.pre naše ere) do savremenog doba. Spasićeva je naglasila da je u periodu od 1923-1925. godine, na lokalitetu izgrađena crkva sv. Đorđa, zadužbina kapetana D. Todića i njegove supruge Leposave koja ovoj lokaciji daje izuzetnu kulturno-istorijsku lepotu i težinu.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker