SREBRNO JEZERO ZLATA VREDNO: Uskoro novi apartmani, pista za male avione, bazeni…

Ovih dana, u Velikom Gradištu počinju analizu turističke sezone i pripremu sledeće. Najave novih investicija, kako bi ponuda bila što bolja, stižu sa više strana.

srebrno jezero.3
Srebrno jezero

Opština planira uređenje plaže, izgradnju sportske hale, obeležavanje piste za male avione, a nadaju se i sredstvima za izgradnju velikog bazenskog kompleksa, kaže predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

– Imamo i najave novih privatnih ulaganja, tri investitora žele da grade apartmane na jezeru, a jedan od njih želi da uz postojeći turistički objekat podigne i sopstveni zatvoreni bazen.

Nedavno je najavljeno da je spreman projekat bazenskog kompleksa, koji bi gradila opština. Plivačko-rekreativni centar za mlade trebalo bi da bude smešten preko puta košarkaških terena na Srebrnom jezeru. Idejno rešenje je delo kuće Aqua Arts Akvamarin Beograd.

Planirani kompleks imao bi podzemnu etažu, prizemlje i galeriju, a sastojao bi se od poluolimpijskog rekreativnog bazena (25×12,5 metara), malog terapijskog bazena, uz spa centar i bazen za decu. Takođe, ovde bi mesto našli i manji ugostiteljski objekti.

Na osnovu indicija da na ovoj lokaciji postoji termalna voda, ranije su rađena istraživanja na dubini od oko 500 metara, a projekat je finansirao GIZ, kaže Dragan Milić.

bazen_srebrno_jezero
Bazen idejno rešenje Plivačko-rekreativnog centra za mlade

– Rezultati su ohrabrujući, a ukoliko bi se koristila, voda bi trebalo da se dogreva do određene temperature – navodi Milić.

Kompletan projekat koštao bi 2,5 mil EUR. Veliko Gradište je konkurisalo za sredstva iz programa prekogranične saradnje, a pripremaju se da konkurišu i kod Ministarstva turizma, dodaje sagovornik našeg portala.

Turistička ponuda Srebrnog jezera je među najzanimljivijim u Srbiji, ovde postoji akva-park, restorani, sportski tereni, marina, kupališni kompleks, dva turistička broda koji voze do Golupca… Ipak, posećenost bi sigurno bila još bolja, a turisti bi ostajali duže, ukoliko bi im se ponudilo još zanimljivih sadržaja.

Osim jezera, koje bi trebalo da bude turistička baza, u okruženju od dvadestak kilometara ima nekoliko značajnih destinacija, pa je zbog toga i pokrenuta inicijativa da se objedini ponuda Velikog Gradišta, Požarevca i Golupca. Rame uz rame, uz tvrđavu Ram i Srebrno jezero, stajali bi Viminacijum, Golubačka tvrđava, Ljubičevo, Lepenski vir…

Nedaleko od glavnih sadržaja na Srebrnom jezeru, opština Veliko Gradište uredila je nedavno i travnatu pistu za male avione, od oko 900 metara, a do kraja godine biće urađeno i dodatno obeležavanje. Zemljište oko piste je u privatnom vlasništvu, a očekuje se da vlasnici tu uskoro izgrade hangare za svoje potrebe.

Takođe, najavljeno je i da će deo prostora ustupiti novoformiranom avioklubu. Prema nekim ranijim napisima, u Srbiji ima pedesetak vlasnika aviona, a u Rumuniji više od 200, kojima bi ova pista značila brži prilaz jezeru. Prvi letovi očekuju se u 2017, najavljuje predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

USKORO I OBNOVA RAMSKE TVRĐAVE?

ramska_tvrdjava
Ramska tvrđava

Uređenje srednjovekovne tvrđave u mestu Ram najavljuje se odavno, ali radovi još nisu počeli. Reč je o turskom utvrđenju iz 15. veka, a projekat obnove, vredan 200.000 EUR, uradila je Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA. Turska je ranije za taj posao obećala oko 2,5 mil EUR, kaže Dragan Milić, i podseća da je ministar turizma Rasim Ljajić prošlog decembra potpisao memorandum o razumevanju sa zamenikom premijera Turske.

Predsednik opštine Veliko Gradište kaže za eKapiju da su pre nekoliko dana od agencije TIKA dobili informaciju da je projekat odobren i da bi vrlo brzo trebalo da krenu radovi. Kako pojašnjava, TIKA će biti zadužena za odabir izvođača, a trebalo bi da bude posla i za lokalne građevince.

TPKNEWS/eKapija/M.M.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker