BEZ POSLA I SA FAKULTETOM: Požarevac nastavlja sa zapošljavanjem visokoobrazovanih Roma

Nastavljajući praksu pomaganja građanima iz osetljivih društvenih grupa, grad Požarevac uključio se u realizaciju nacionalnog programa „Podsticanje zapošljavanja visoko obrazovnih Roma i Romkinja u jedinicama lokalne samouprave“.

Foto: Promo

Tim povodom, u sredu je održan sastanak kome su, osim gradonačelnika, prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, GIZ-a i Udruženja romskih studenata.

Cilj programa je da se u Srbiji omogući zapošljavanje Roma i Romkinja sa šestim i sedmim nivoom kvalifikacije. Zbog toga je Ministarstvo prošlog juna raspisalo javni poziv za uključivanje u program gradova i opština. Na osnovu tog poziva odabrano je trideset Roma i Romkinja koji će tokom osam meseci raditi u svojim jedinicama lokalne samouprave.

– Mi smo zaposlili dva lica sa fakultetom u Turističkoj organizaciji i Centru za socijalni rad. Na ovaj način nastavili smo sa programima pomoći nezaposlenim Romima, u koje je do sada, u partnerstvu sa GIZ-om, uloženo oko 500.000 evra. Zahvaljujući tome, otvorena su 44 start-ap preduzeća u kojima se zaposlilo 74 Roma, a za njih 90 organizovane su različite obuke – rekao je gradonačelnik Saša Pavlović.

– Pomoćnica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Nina Mitić, i savetnica u GIZ-u, Danica Belić, zahvalile su gradu Požarevcu na učešću, jer bez lokalnih samouprava ovaj nacionalni program ne bi mogao da se sprovede.

– U našem programu učestvuje 20 lokalnih samouprava, u kojima je trenutno zaposleno 26 visokoobrazovanih Roma. Nastojaćemo da sve njih zadržimo u sistemu, ali i da povećamo broj radnih mesta za njihovo zapošljavanje – istakla je Mitić.

FINANASIRANjE

Radna mesta za visokoobrazovane Rome prva tri meseca finansira GIZ, preko Udruženja romskih studenata, sa po 2.400 evra po osobi. Grad Požarevac preuzeo je na sebe obavezu da njihova radna mesta finansira dodatnih osam meseci, tako da je njima obezbeđeno plaćanje za ukupno 11 meseci.

(Tpknews.com/N.P.)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Nemam ništa protiv Roma, ali zašto oni imaju prednost prilikom zapošljavanja? Zar po ustavu i zakonu nismo svi isti? Izgleda da u Srbiji, najmanja prava imaju Srbi.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker