RASPISAN TENDER: Potreban projektan za izradu projekta marine u Velikom Gradištu za potrebe gej hotela na Srebrnom jezeru

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju marine Veliko Gradište.

Foto: Ministarstvo turizma/Tehnička specifikacija tendera/screenshot/M.V.

U tenderskoj dokumentaciji navodi se da su u Srbiji u usponu individualna plovidba vlasnika plovila (čamaca i brodova), kao i interesovanja za nautički turizam, pa je za povećanje nivoa korišćenja potencijala plovnih puteva i razvoj rekreativnog nautičkog turizma od velikog značaja postojanje savremeno uređene obalske infrastrukture, a pre svega mreže marina za rekreativna plovila na rekama Dunav, Sava i Tisa.

Predmet ove javne nabavke je izrada projektno-tehničke dokumentacije koja će biti osnova za pripremu konkursna za izgradnju marine Veliko Gradište po modelu ključ u ruke (projektovanje i izgradnja).

Prostor predviđen za izgradnju marine nalazi se u rukavcu reke Dunav neposredno nizvodno od nizvodne pregrade na Srebrnom jezeru, u opštini Veliko Gradište, na stacionaži Dunava km 1061+800. U postojećem stanju lokacija marine je neuređena obala.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, s obzirom na to da je u pitanju zaliv, gde su hidrodinamički uticaji Dunava znatno slabijeg intenziteta, predviđena je marina na “otvorenom” toku, bez izgradnje objekata u funkciji lukobrana.

Planirano je proširenje kopnenog dela marine (teritorije) nasipanjem i izradom obaloutvrde, zatim izradom infrastrukture i suprastrukture na teritoriji i akvatoriji marine. Obala teritorije predviđena je da se zaštiti izradom dvostepene obaloutvrde

Pored pontona i fingera za privez plovila, predviđa se izgradnja rampe za spuštanje i izvlačenje plovila kao i postavljanje pontona sa rezervoarima za gorivo i pumpama za snabdevanje plovila gorivom.

Marina u Velikom Gradištu imaće mogućnost prihvatanja i opsluživanja plovila od najmanjih (dužine manje od 6.5 m) do plovila dužine 12.0 m, na bokovima i do 20 metara.

– Shodno tome, tehničkim rešenjem predviđeno je da marina ima mogućnost zadovoljavanja potreba kako lokalnog stanovništva, tako i ostalih korisnika iz zemlje i inostranstva. Pored plovila svrstanih u osnovne četiri kategorije, predviđeno je ukupno četiri veza za plovila većih dimenzija, a broj plovila predviđen u marini podeljen na vezove na vodi i vezove na suvom je 218 – navodi se u dokumentaciji.

Dodaje se da je potrebno predvideti i izgradnju priključka na javnu saobraćajnicu, kao i saobraćajnice i saobraćajne površine unutar kompleksa marine.

Na teritoriji marine Veliko Gradište kao obavezni sadržaji planirani su čuvarska služba, uprava marine (recepcija + uprava), sanitarni deo (toaleti + garderobe + tuševi), klub marine i servisiranje plovila.

U okviru dodatnih sadržaja predviđen je zatvoreni hangar za plovila, komercijalni sadržaji (servis i iznajmljivanje bicikala, prodaja ribolovačke opreme, prodaja nautičke opreme, banka, pošta, informativni pult turističke organizacije, prodaja suvenira….) i smeštajne jedinice za potrebe marine.

Rok za ponude je 5. avgust, a procenjena vrednost posla oko 13,3 miliona dinara.

Podsetimo, u februaru 2022. potpisan je sporazum o realizaciji prve faze projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu, a u aprilu je raspisana nabavka za infrastrukturno uređenje marine (postavljanje šipova i plutajućeg objekta) vredna više od 33 miliona dinara. Taj posao dobila je firma PIM Hidroinženjering doo iz Beograda.

Takođe, kako je istakao predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić istakao, sa izgradnjom marine turistička ponuda Srebrnog jezera će dodatno da se unaprediti, a prednosti koje Dunav donosi potpuno iskoristiti, te da se može očekivati rast broja gostiju koji posećuju ovu destinaciju.

Marina će se nalaziti na Dunavu, u neposrednoj blizini Srebrnog jezera, a inače, kako je predsednik opštine Velikog Gradišta Dragan Milić najavio početkom 2020. godine, izgradnja marine u Velikom Gradištu je deo kompleksa novog hotela u naselju Beli Bagrem na Srebrnom jezeru koji treba da gradi investior iz Nemačke, i koji bi bio, kako smo već pisali, namenjen isključivo gej populaciji iz celog sveta.

(Tpknews.com/eKapija)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker