ZAVRŠNA FAZA: Gotovo 75% predviđenih radova na izgradnji pristaništa Kostolac

Izgradnja pristaništa Kostolac napreduje u skladu s planom, prenosi EPS Energija. Povoljni vremenski uslovi ove zime maksimalno su iskorišćeni i dosad je završeno 75% planiranih hidrograđevinskih radova.

Foto: EPS

− U toku su završni radovi na konstrukciji keja i priprema se teren za montažu velike kejske dizalice sa istočne strane, koja je bliže Dunavu. Na drugoj strani pristaništa, u pravcu Termoelektrane Kostolac A, priprema se teren za montažu hale – rekao je Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije TE-KO Kostolac.

Krajem februara počeli su i radovi na velikoj pristupnoj i obilaznoj saobraćajnici oko pristaništa.

− Građevinski radovi na pristaništu privode se kraju, a onda sledi montaža mašinske opreme. Oprema koja je potrebna izvođačima pristiže baržama i brodovima, tako da je pristanište već počelo da funkcioniše i ima svoju namenu − istakao je Marković.

Radove izvodi konzorcijum koji čine beogradske firme Aqua mont servis, Hidrotehnika-hidroenergetika, Energotehnika Južna Bačka iz Novog Sada i smederevski Tomi trade. Radovi su započeti polovinom marta 2017. i pristanište će ispunjavati najviše evropske i svetske ekološke standarde.

Vrednost izgradnje pristaništa Kostolac je oko 16 mil USD. To je jedan od pet projekata prve faze kineskog kreditnog aranžmana.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker