VLADA SRBIJE: Zakon o policiji povlači se iz procedure

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, u konsultacijama i u dogovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem, dala je nalog da se Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povuče iz procedure usvajanja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Screenshot YouTube

U skladu sa svim razgovorima koje je u prethodnim danima predsednica Vlade imala sa relevantnim organizacijama, na Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima dalje će se raditi kroz široke konsultacije, dodaje se u saopštenju, prenosi N1.

Cilj je, kako se navodi, da se razjasne sve nedoumice u javnosti i da svako razume intenciju zakona koji je od posebne važnosti za bezbednost svih građana Republike Srbije.

Povučeni nacrt sadržao je, prema mišljenju stručne javnosti, niz problematičnih odredbi. Najviše kritika privukle su odredbe kojima bi se legalizovao masovni biometrijski nadzor građana.

Paralelno, kritikovana su i rešenja koja su proširivala mogućnost policije da ulazi u domaćinstva građana bez odobrenja suda.

Nacrt je predviđao jačanje nadležnosti ministra unutrašnjih poslova, na račun direktora policije koji bi trebalo da operativno rukovodi policijom. Dodatno, član o izboru direktora predvideo da je da na to mesto može da dođe i neko ko nije radio u policiji, već u poslovima bezbednosti.

Nacrt zakona je omogućavao policiji i korišćenje “zvučnih topova”, ali i mreža za onesposobljavanje demonstranata.

Grupa nevladnih organizacija nedavno je zatražila od ministarstva da produži javnu raspravu kako bi neka od spornih rešenja mogla da budu ispravljena.

Ovo je drugi put da nadležni povlače Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima. Prethodni put nacrt je povučen na leto 2021. godine, takođe nakon brojnih kritika stručne javnosti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada rekao da je on zamolio tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da povuče nacrt, pošto je u tom trenutku bilo šest meseci do održavanja izbora.

(Tpknews.com/N1)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker