JUBILEJ: Trista godina od potpisivanja “Požarevačkog mira”

U spomen kompleksu „Požarevački mir“ na brdu Tulba obeleženo 300 godina od potpisivanje mira između Osmanske carevine, sa jedne strane, i Austriji i Mletačke republike, sa druge.

Replika šatora i potpisnika Požarevačkog mira

Na svečanosti koja je održana u ovom spomen kompleksu pored funkcionera lokalne samouprave prisustvovali su i Maja Gojković, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, narodni poslanici kao i predstavnik Turske ambasade.

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca napomenuo je da je grad Požarevac poklonio veliku pažnju ovom istorijskom događanju. On je naglasio da je lokalna samouprava dosta učinila da svim posetiocima grada prikaže mesto gde su pre tri veka najmoćnije svetske sile sele i dogovorile mir.

Bane Spasović

„Sve to nas danas obavezuje da Požarevac činimo sve snažnijim centrom ovog dela Srbije, ponosni na svoje potencijale ali i naseđe. Ponosni što su nekada najmoćnije svetske sile ovde stale, sele i dogovorile se da prestane radi, a započne mir. Čuvajući uspomenu na te velike imperije i njiove trenutak razuma, izvlačimo pouke i podsećamo se našeg puta“ rekao je Spasović.

Maja Gojković, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije je rekla da kada se obeležava ovako značajna istorijska godišnjica da mi zaista slavimo mir. Ona je naglasila da smo svi mi svesni koliko je mir potreban našoj zemlji, regionu i čitavoj Evropi.

Maja Gojković

„Kao što su velike sile pre 3 veka prepoznale Požarevac kao značajno strateško mesto, smešteno između tri reke. Tako je i knez Miloš Obrenović upravo Požarevac video kao jedan od najvažnijih gradova u izgradnji moderne Srpske istorije. I danas Požarevac koji se nalazi u blizini koridora 10, želetničkih i vodnih puteva. Požarevac ima brojne turističke potencijale i ima mogućnost da bude motor razvoja čitavog Braničevskog okruga.“  naglasila je Maja Gojković.

Na svečanosti je nastupio gradski ženski hor „Barili“ koji je pored himne Srbije izveo i himne zemalja učesnika u potpisivanju Požarevačkog mira. Takođe nastupio je i simfonijski orkestar „Gvardia“ uz pratnju hora „Vihor“ iz Požarevca.

Zvanice

Podsetimo Požarevački mir je mir potpisan 21. jula 1718. u Požarevcu između Austrije i Venecije s jedne i Osmanskog carstva sa druge strane. Od 1714. do 1718. Turci su uspešno vodili ratove protiv Venecije u Grčkoj i na Kritu, ali porazima kod Petrovaradina 1716, Temišvara i Beograda 1717. od strane austrijske vojske predvođene Eugenom Savojskim. Osmansko carstvo je izgubilo Tamiški Banat, severnu Srbiju i severnu Bosnu. Veneciji je izgubila posede na Peloponezu i Kritu koje je dobila mirom u Karlovcima 1699. ali je zadržala Jonska ostrva i Dalmaciju.

Mir je trajao do novog rata Austrije i Turske i mira u Beogradu 1739. kada se novi austrijsko-turski rat završio nepovoljno po Austriju i kada je izgubila severnu Srbiju i Beograd.

V.P.M

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker