POSLE OBAVEZNE VAKCINE: Nevakcinisani u Austriji će plaćati 100 evra mesečno pandemijsku taksu?!

U diskusiji o najavljenoj obaveznoj vakcinaciji, koja treba da stupi na snagu u Austriji od februara iduće godine, sve je više predloga za primenu mere kao što je pandemijska taksa.

Foto: Profimedia

Potpredsednik Lekarske komore Donje Austrije Gerit Loibl rekao je da bi mogao zamisliti da se uvede pandemijska taksa za nevakcinisane u visini od 90 do 100 evra mesečno.

Do te cifre je došao, objasnio je, uzimajući u obzir porez na duvan i navike pušača.

Prosečni pušač mesečno sličnu svotu “plaća” državi, dodao je on.

Prema njegovim rečima, pandemijska taksa mogla bi doprineti povećanju stope vakcinacije.

U ponedeljak 22. novembra u Austriji je uveden kompletan lokdaun, i za vakcinisane i nevakcinisane građane. Takođe od februara će uvesti obaveznu vakcinaciju.

Odlučeno je da “lokdaun” traje najduže do 12. decembra za vakcinisane i izlečene od kovida 19, dok se za nevakcinisane zaključavanje nastavlja i posle tog datuma. Austrijski kancelar rekao je na pres konferenciji da ove mere nije bilo lako doneti, ali da su morali da budu preduzeti ovakvi koraci zbog loše epidemiološke situacije.

– Uvek sam govorio da je zajednički cilj da se nevakcinisani vakcinišu, ali i pored intenzivne kampanje, nismo uspeli da uverimo dovoljno ljudi u to. Mere koje smo donosili, posebno 2G pravilo i lokdaun za nevakcinisane, povećali su spremnost za vakcinaciju, ali ne dovoljno dobro – rekao je Šalenberg.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker